A német külügyminiszter és az utolsó akcióhős

Szerző: | 2023. február. 22. | Háború

Annalena Baerbock a háború egy éve alatt minden hibát elkövetett már, amit el lehet követni. A kommunikációs ámokfutást Scholz kancellár is idegesen figyeli.

A német kancellárnak jócskán meggyűlik a baja kormányának tagjaival. A védelmi miniszter tavalyi dilettantizmus-parádéjának végül egy jól irányított lemondás vetett véget. Christine Lambrecht hetet-havat összehordott a háború kapcsán, időnként hajmeresztő amatőrséggel kommunikált, tárcavezetői pályafutása vége felé pedig már saját koalíciós partnerei is tökéletesen alkalmatlannak találták a feladatra, így Scholz nem nagyon tehetett mást az eltávolításán kívül.

A német kabinet szegényebb lett egy tragikomikusan vicces figurával, de szerencsére maradt még olyan miniszter, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a közvélemény időnként a fejét fogva, időnként a térdét csapkodva csodálkozzon rá Európa erős államának vezetői furcsaságaira. A versenyt toronymagasan a külügyminiszter, Annalena Baerbock vezeti, aki mintha sportot űzne a félrebeszélésből, a fájdalmasan félreértelmezett diplomáciai alapviselkedésből és az asztalcsapdosó hőzöngésből.

Plágium, bakik és háborús retorika

A külügyi tárca vezetője tavaly szeptemberben nyújtotta egyik legerősebb alakítását, amikor kijelentette, hogy nem érdekli a német választók véleménye a szankciókról, azok maradni fognak, mivel ő az ukránoknak tett ígéretet.

Pár hónappal később a rendkívül ízléstelen téli segély, „Winterhilfe” kifejezést használta Ukrajna megsegítésével kapcsolatban, de azóta sem tudni, tisztában volt-e vele, hogy ez a szó kifejezetten hazája náci korszakának volt hangsúlyos eleme. Ha igen, az nagy baj. Ha nem, az is.

Aztán az is kiderült, hogy hivatalos önéletrajzában nem csak megszépítette szakmai pályafutását, de konkrétan olyasmiket állított, amelyek köszönőviszonyban sem voltak a valósággal. Ezért a későbbiekben bocsánatot kért, ennyivel azonban nem tudta elintézni a Jetzt – Wie wir unser Land verändern című könyve körül kirobbant botrányt. A nagyívű gondolatokat tartalmazó kötetből ugyanis egy plágiumkutató száz olyan szövegrészre mutatott rá, amelyet a „szerző” egy az egyben más munkáiból lopott, természetesen forrásmegjelölés nélkül. A kínos történet a könyv visszavonásával fejeződött be, nem úgy Baerbock karrierje, amelynek mintha semmi nem ártana.

A legnagyobb felhördülést kiváltó megnyilvánulása azonban idén januárban történt, amikor az Európai Tanács közgyűlésén izgatottan azt találta mondani, hogy az európai országok nem egymás, hanem Oroszország ellen vívnak háborút. („We are fighting a war against Russia”) A mondatra a Kremlben is felszaladt a szemöldök, az orosz külügy finoman meg is kérte a német kormányt, hogy legyen kedves Baerbock szavait bővebben is kifejteni, így a német külügyi tárca kénytelen volt saját vezetőjének a szavait cáfolni, és elmagyarázni a világnak, hogy a miniszter asszony nem úgy gondolta.

Földrajz, történelem, geometria: egyes

Baerbock tényleg pedig mindent elkövet, hogy nézői minőségi szórakoztatást kapjanak. Még decemberben egy Újdelhiben tartott fórumon olyan országokról beszélt, amelyek több százezer kilométerre vannak Németországtól – figyelmen kívül hagyva azt a meglepő, de általában közismert tényt, hogy a Föld kerülete összesen alig több, mint 40 ezer kilométer.

Volt már hasonló alapismereti problémája a miniszter asszonynak: tavaly októberben a ZDF közszolgálati televízió műsorában történelmi tudását is megcsillogtatta, amikor kifejtette: „gondosan elemezni kell az ukrajnai háború megvívásának minden lehetséges módszerét, mert ezt a háborút nem csak tankokkal vívják, mint a XIX. században”. Az első harckocsik 1916-ban jelentek meg a háborúban, de ez a baki eltörpül a legújabb mellett, amelyen még az orosz vezetés is dokumentáltan jól szórakozott.

Baerbock a Müncheni Biztonsági Konferencián a geometriába zavarodott bele, amikor kissé teátrálisan azt magyarázta: Ukrajna biztonsága csak abban az esetben őrizhető meg, ha Putyin 360 fokos fordulatot tesz Kijevvel kapcsolatos politikájában. A külügyminiszter tehát arra szólította fel az orosz elnököt, hogy folytasson mindent úgy, ahogy eddig, a 360 fok ugyanis a teljes kört jelenti. Ha valakinek a bakiról Az utolsó akcióhős jut eszébe, az nem véletlen: a Schwarzenegger-filmben a poénra egy egész jelenetet építettek.

360 fokos fordulat

A kínos poénon az orosz vezetés szemlátomást jól szórakozott. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev azonnal le is csapta a magas labdát, közösségi oldalán így fogalmazva: „szórakoztató látni, hogy ennyire tudatlan emberek irányítják Európát. Annalena Baerbock azt mondta, örülne, ha Moszkva 360 fokos fordulatot tenne. Így lesz, geometria mester, ragaszkodunk a jelenlegi álláspontunkhoz!”

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn