Ukrajna a Twitteren leckézteti az EU-t

Szerző: | 2023. április. 24. | Háború, Kiemelt

Az ukrán külügyminiszter elkeserítőnek nevezte az Európai Unió döntésképtelenségét a közös lőszerbeszerzés ügyében.

Az ukrán külügyminiszter elvesztette a türelmét, és a Twitteren adott hangot felháborodásának a közös EU-s lőszersegélyek elmaradása miatt. Dmitro Kuleba úgy fogalmazott: „Elkeserítő, hogy az EU képtelen végrehajtani a saját döntését az Ukrajnának szánt közös lőszerbeszerzéssel kapcsolatban. Ez a próbája annak, hogy az Unió valóban rendelkezik-e stratégiai autonómiával a kulcsfontosságú kérdésekben. A tétlenség Ukrajna számára emberéletekben mérhető”.

Kuleba frusztrációját az a vita okozza, amelyet alapvetően Franciaország indított el. A tagállamok azon veszekednek hetek óta, hogy az európai pénzből adhatnak-e megrendelést nem EU-s vállalatoknak. Macron elnök azzal érvel, hogy ha az európai adófizetők pénzéből újra harmadik országok járnak jól, az semmit nem tesz hozzá az európai hadiipar fejlesztéséhez és romboló következményekkel járhat az EU-s belső piacra.

Áll a bál az EU-n belül az Ukrajnának szánt egymillió lőszer miatt

A vita azon megy, vásárolhat-e az EU egységesen a közös piacon kívülről lőszert Kijevnek. A legélesebben Franciaország ellenzi a javaslatot.

A héten ismét nem sikerült dűlőre jutni a tagállamoknak az ügyben, Ukrajna ezért keményebb kommunikációra váltott, legalábbis ezt tükrözik a külügyminiszter gúnyt sem nélkülöző mondatai. A „stratégiai autonómia” említése ugyanis egyértelmű fricska Macron elnöknek, aki kínai látogatása után hirdette meg új forradalmát, melynek lényege egy független, gazdaságilag és külpolitikailag szuverén Európai Unió.

Az uniós megbeszélések a jövő héten folytatódnak, gyors döntés tehát biztosan nem várható az ügyben, azt azonban több uniós diplomata is megjegyezte: Ukrajna nyilvános és rendkívül nyers megjegyzései azt a látszatot keltik, mintha máris tagállam lenne. Pedig odáig még hosszú az út.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: Dmitro Kuleba (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn