Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket

Szerző: | 2023. május. 14. | Háború, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A The Washington Post szerint így állt volna bosszút Magyarországon.

Megdöbbentő állításokat tartalmazó cikket közölt a The Washington Post. A lap a Discord platformon kiszivárgott, eddig nyilvánosságra nem hozott, de a TWP birtokába került Pentagon-anyagokra hivatkozva gyakorlatilag azt állítja, hogy míg Zelenszkij a Nyugat felé a békéért küzdő, higgadt és a helyzetet uraló politikus képét mutatja, addig zárt körben agresszív és eszkalációt sürgető ösztönei kerülnek előtérbe.

Mint írják: Washington és szövetségeseinek Ukrajnába irányuló fegyverszállításainak alapfeltétele, hogy – elkerülendő az eszkalációt – Ukrajna a kapott haditechnikát nem alkalmazza Oroszország területén. (Ezért nem kapott Ukrajna eddig többek között nagy hatótávolságú rakétákat.) Ennek betartásáról Zelenszkij folyamatosan biztosította a donorországokat, és nyomatékosította: csak Ukrajna védelmére használja a nyugati fegyvereket.

A cikk szerint azonban a kiszivárgott Pentagon-iratok egészen másról árulkodnak. Zárt ajtók mögött az ukrán elnök sokkal vadabb ötletekkel áll elő, többek között azzal is, hogyan lehetne oroszországi célpontokat megsemmisíteni és egy NATO-tagállam, Magyarország ipari infrastruktúráját milyen módon lehetne megbénítani.

Az amerikai titkosszolgálatok által végzett lehallgatások kiszivárgott dokumentumai szerint (amelyek hitelességét a Pentagon sem cáfolta) Zelenszkij február közepén egy Julija Sviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy

Ukrajna robbantsa fel a Barátság-vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetnék a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit.

A lehallgatásokat elemző titkosszolgálati megjegyzésekből kitűnik, hogy „Zelenszkij Magyarország kormánya elleni haragja válthatta ki az értelmetlen és fenyegető mondatokat”. Ez viszont nem mást jelent, mint hogy az ukrán elnök egy NATO-tagállam kritikus infrastruktúrája ellen készült szabotázsakcióra.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: MTI/Európai Tanács

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn