Németországban szeretik az akkumulátorgyárakat

Szerző: | 2023. május. 16. | Kiemelt, Technológia, Világgazdaság

Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter szerint a Northvolt befektetése technológiai zászlóshajóvá teszi Németországot.

Miközben Magyarországon agyonpolitizálják és rosszízű ellenzéki kampánytémává próbálják tenni az egyik legnagyobb volumenű, stratégiai jelentőségű beruházást, a debreceni CATL-gyár építését, Európa más részein klímapolitikai és gazdasági diadalként könyvelik el, ha valahol megtelepszik egy akkumulátorgyártó vállalat.
Németország a napokban kötötte meg az év beruházási üzletét, ráadásul a zsíros befektetést az USA orra elől sikerült elhalásznia. A kormány 500 millió euróval támogatja a svéd Northvolt vállalatot, amelyet az Egyesült Államok próbált magához csábítani a Biden-féle, brutális költségvetésű támogatási rendszerrel. Az USA a berlini félmilliárdos hozzájárulási összeget eredetileg tartotta és emelte 850 millió euróra, a Northvolt ennek ellenére – és hosszas gondolkodás után – Németországot választotta, a Scholz-kabinet, az ipari szereplők és az észak-németországi Heide városának legnagyobb megelégedésére. A vállalat ugyanakkor nem zárta még ki egy második üzem építését az Egyesült Államokban, de prioritásnak most az európai gyártást tekintik.

A félmilliárdos plusz forrás

A beruházás pontos költségvetése még nem ismert, miután az Európai Bizottságnak rá kell bólintania a nagyvonalú német állami támogatásra. A 3-5 milliárdos befektetés mellé nyújtandó összeg lesz az első olyan német finanszírozás, amelyet az EU a zöldátállás felgyorsítása érdekében aktivált ideiglenes válság- és átállási keretrendszeréből finanszíroznának. A Biden-féle támogatási rendszerhez hasonló alapnak Németország bőkezű befizetője, így belenyúlni is két kézzel akar. A törvény szerint megengedett az állami támogatás, ám maximum ugyanazt az ösztönző összeget lehet ígérni egy vállalatnak, amelyet egy harmadik ország (az Egyesült Államok) is felkínált. Az, hogy ez a finanszírozási keret a Northvolt esetében alatta marad az USA-énak, csak még édesebbé teszi a győzelmet Robert Habeck gazdasági miniszter számára.

Akar-e az EU egy újabb háborút?

A brüsszeli EU-csúcson az USA protekcionista törvénye ellen adható válaszok lesznek terítéken.

Habeck a beruházás bejelentésekor külön megdicsérte az Európai Bizottságot, amiért az átállási keret aktiválásával egyértelműen utat nyitott a kiemelt jelentőségű európai ipari beruházások felé. „A Northvolttal Németország az európai energia- és közlekedési átalakulás egyik zászlóshajójává válik, ráadásul egy olyan beruházás segítségével, amely több ezer zöld technológiai munkahelyet teremt” – mondta a gazdasági miniszter.

A Northvolt valóban nagypályás vállalat, és a Volkswagen mellett talán az egyetlen, amely képes versenybe szállni az ázsiai piaci szereplőkkel. Az új akkumulátorgyár 2026-ban kezdi meg a termelést, tervezetten 60 gigawattórás kapacitással – ez nagyjából 1 millió elektromos jármű ellátásához lesz elegendő évente. Bár ez a teljesítmény óriásinak tűnik, még mindig jócskán lemarad a terület legnagyobb beruházásától, a debreceni CATL-gyártól, amely 100 gigawattórás kapacitással fog működni.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn