Német–brit fegyverkezési tengely születik?

Szerző: | 2023. június. 1. | Geopolitika, Háború, Világgazdaság

Ha a 2024-es választásokat megnyeri a Labour, akkor törekedni fognak egy német-brit védelmi megállapodásra.

A Labour (a brit Munkáspárt) nemrégiben jelentette be, hogy a 2024-es általános választásokat követően – amennyiben megnyerik azt – 6 hónapon belül törekedni fognak egy kétoldalú biztonsági és védelmi egyezmény megkötésére Németországgal. Ahogy John Healey, a Munkáspárt árnyékkormányának védelmi minisztere megjegyezte, ez a megállapodás a 2010-ben megkötött történelmi Lancaster House-szerződések mintájára épülne. Mindez egy szélesebb körű brit törekvésbe illeszkedne, ez lenne a nulladik lépés az európai szövetségesekkel való kapcsolatok helyreállítása során.

A német SPD is pozitívan fogadta a bejelentést

Healey ezt a javaslatot Németország hárompárti koalíciós kormányát vezető Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselőcsoportjának külügyi szóvivője, Nils Schmid mellett terjesztette elő a közelmúltban egy londoni rendezvényen. Healey szerint, mivel a szövetségesek jelentik a stratégiai erősségüket, szeretnének egy Lancaster House típusú brit és német védelmi, valamint biztonsági megállapodást kötni a hatalomra kerülés első hat hónapjában. Ez szerintük azért lenne előnyös, mert egyrészt növelné a brit munkahelyek számát, másrészt megerősítené a NATO-t, harmadrészt biztonságban tartaná Nagy-Britanniát.

A Munkáspárt politikai programja egyre nagyobb figyelmet kap, mivel a párt továbbra is jelentős előnyben van a kormányzó konzervatívokkal szemben. A Politico közvélemény-kutató intézetének felmérése szerint a Munkáspárt jelenleg 17 százalékponttal vezet a toryk (a brit konzervatívok) előtt.

A bejelentésre alig néhány hónappal az után kerül sor, hogy Károly király dicsérte Németországot, amiért „határozottan” reagált az ukrajnai háborúra, és mert „olyan döntéseket hozott, amelyek korábban könnyen elképzelhetetlenek lettek volna”, ezzel valószínűleg az ország a második világháború utáni védelempolitikájának jelentős fordulatára utalva.

A francia minta mérvadó

Az Egyesült Királyság és Németország közötti megállapodás magában foglalhatna egy 

közös védelmi ipari stratégiát, amely támogatná és növelné a védelmi ágazatra jutó figyelmet, valamint beruházásokat mindkét országban. 

A kutatás-fejlesztés, a technológia, a beszerzés és a gyártás terén is elősegítenék az együttműködést, emellett olyan felszerelési programokat dolgoznának ki, amelyek lehetővé tennék a brit és a német hadsereg közötti nagyobb átjárhatóságot.

A Labour azt is reméli, hogy a szerződés révén a brit fegyveres erők és a német Bundeswehr között szorosabb együttműködés alakulhat ki a szárazföldön, a levegőben, a tengeren, valamint a kiber- és űrkutatásban.

Schmid szerint a két „legnagyobb” európai védelmi kiadásokat elköltő állam, Nagy-Britannia és Németország közötti megerősített biztonsági együttműködés megerősítené a NATO-n belül az európai pillért és nagymértékben szolgálná az európai biztonságot is.

A megállapodás akadálya viszont az lehet, hogy Nagy-Britannia és Németország nem ugyanazokat tekinti geopolitikai kockázatnak (Kínával való kapcsolatfelvétel, Ukrajnának nyújtott támogatás, az atomenergia szerepe).

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn