Kifeszített gázpiac: ősszel bezár Európa legnagyobb gázmezője, azonnal megugrottak a gázárak

Szerző: | 2023. június. 16. | Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A holland kormány előreláthatólag 2023. október 1-től bezárja Európa legnagyobb gázmezőjét – derült ki június elején, bár a hivatalos bejelentés még várat magára. Habár a gázfelhasználás szezonja még odébb van, jelentős kínálati hiány jelentkezhet már az elkövetkezendő időszakban a groningeni gázmező bezárásáról kialakult hír következtében. Végleges döntés várhatóan június 23-án vagy június 30-án születhet. 

Az északkelet-hollandiai mező körüli kommunikáció az elmúlt időszakban jelentős reflektorfényt kapott, amennyiben Európa energiaellátásáról volt szó. Az Oroszországot érintő szankciók fejében több cikk is született arról, hogy a Groningen alatt található készletek már az elmúlt télen is ki tudták volna váltani a Moszkvából érkező nyersanyagot.

Ki tudta volna. Hogy miért nem váltotta ki, az ugyanazzal az indokkal magyarázható, mint a létesítmény október 1-jei leállása. A fúrások által okozott földrengésveszély.

Netherlands Earthquakes

Forrás: Bloomberg (fordítás: Makronóm Blog)

A Bloomberg egy korábbi cikkében közölte, hogy még másfél évszázad után is körülbelül 450 milliárd köbméter kitermelhető gáz rejlik a mocsaras holland mező alatt, mintegy 1000 milliárd dollár értékben. Akkor Hans Vijlbrief holland bányászati miniszter a közelgő és rendkívüli zord télnek remélt időszakot figyelembevéve a lakossági ellenállás dacára sem állíttatta le a kitermelést. Egészen mostanáig.

Annak ellenére, hogy a holland háztartások számára 1963 óta a mező jelentette a gázellátást, valamint Nyugat-Európa nagy része egyaránt függött a holland kitermeléstől, mégis nullára csökkentik a kitermelést az egyre növekvő veszélyek és a lakossági ellenállás miatt – mutat rá már egy friss cikkében a Bloomberg

Hiába tett már korábban a kormány arra vonatkozóan ígéretet, hogy a következő 30 éves időszak alatt 22 milliárd euró kártérítést fog visszaszivárogtatni a groningeni lakosok számára, úgy tűnik, ez sem volt elegendő. A Groningeni Bányászati Károkért Felelős Intézet szerint 327,000 otthonból 127,000-nél jelentettek be károkat, és 2012 óta több mint 3,300 épületet kellett teljesen lebontani a földrengések miatt.

A döntés nem visszafordíthatatlan, a kormány a bezárást követően mintegy két hét alatt újra tudja nyitni a bányát, amennyiben az a körülmények miatt indokolt lenne, de egyelőre a lakossági érdeket és a biztonságot tartják szem előtt. 

Szerencsére van a holland kormány számára „B” opció. Mark Rutte miniszterelnök bejelentése alapján a Zuidbroek-i nitrogéngyár várhatóan elkészül erre az időpontra, és üzembe is helyezik. A gyár szerepe tulajdonképpen abban áll, hogy a magas fűtőértékű gázt alacsony fűtőértékűvé alakítva lakossági felhasználásra is alkalmassá teszi.

A mai bejelentést követően jelentősen megugrott a TTF gáz ára, ami jelenleg 11 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest a Trading Economics élő adata alapján. Kérdés, hogy a hivatalos bejelentést követően vajon megindul-e a verseny a kitermelt mennyiségért.  

A helyzetből is jól látszik, hogy az Oroszországtól való földgáz-függetlenedési kísérletek óta kínálati szempontból mennyire kifeszített lett az európai gázpiac, amely most bármilyen negatív eseményre jelentős áremelkedéssel reagál.

Címlapkép: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn