Az OECD előrejelzése is elismeri a kiemelkedő magyar gazdasági növekedést 

Szerző: | 2024. május. 2. | Hazai, Világgazdaság

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idei évtől visszatér a növekedési pályára, 2024-re 2,1, jövőre pedig 2,8 százalékos bővülést várnak – áll a mai napon publikált Economic Outlook című kiadványukban. 

Bár a világszervezet előrejelzése elmarad a kormányétól, a jövő évre vonatkozó prognózis 1 százalékponttal haladja meg az OECD-tagállamok átlagát, összességében pedig azok felső egynegyedébe tartozik. A szervezet a kiadványában elismeri, hogy  

az alacsonyabb magyar infláció várhatóan támogatja a beruházások és a magánszektor fogyasztását az elkövetkezendő időszakban, ezzel növelve a gazdaság bővülését.  

Ugyanakkor kockázatosnak tartják a kedvezőtlen külső körülményeket, a nemzetközi kereskedelem vagy a világpiaci nyersanyagárak bizonytalanságát. Kiemelik azt is, hogy Magyarország jelenleg jelentős külföldi működőtőke-befektetéseket vonz a feldolgozóiparba, főként az elektromobilitás kapcsán, ami növeli az exportkapacitást, ezáltal pedig húzza a növekedést is. 

Az OECD az elemzésében rávilágít az egyensúlyi mutatók javításának fontosságára is: az idei évre 4,5, 2025-ben pedig 3,7 százalékra csökkenő hiánnyal számolnak, ami egybevág a magyar kormány célkitűzéseivel.  

A világszervezet kiemeli, hogy  

a magyar munkaerőpiac a válságok ellenére is ellenállónak bizonyult: a munkanélküliség továbbra is alacsony, 4 százalék körüli, ami az egyik legkedvezőbb arány a tagállamok között.  

A szakértők hozzáteszik: a magas foglalkoztatáshoz kapcsolódóan a folyamatosan növekvő reálbérek és a fogyasztói bizalom javulása is motorjai lehetnek az újraindult növekedésnek. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: OECD/HERVE CORTINAT

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn