Macron

Rosszul állnak a tech terén, ám a franciák mégis mesterségesintelligencia-nagyhatalommá válnának

Szerző: | 2023. június. 24. | Társadalom, Technológia

Franciaország hatalmas összegekkel támogatja az országban a technológiai fejlesztéseket, ám a nagyvállalatok helyett a startupokra támaszkodhat. Azonban egy ottani kutatásból kiderült, hogy a startupok nagy része nem használ, sőt különböző okokból nem is használhatna mesterséges intelligenciát. 

A világ országai jelenleg azon dolgoznak, hogy mesterségesintelligencia-nagyhatalommá váljanak, mivel a technológiát forradalminak, ezért stratégiailag fontosnak tekintik. A mesterséges intelligencia a pénzügyektől az egészségügyig hatással van az iparágakra, emellett a Kína és az Egyesült Államok közötti technológiai harc középpontjába is került.

A franciaországi Viva Tech éves technológiai konferencián mindenki a mesterséges intelligenciáról beszélt, a startupoktól kezdve a nagyobb technológiai vállalatokig.

Emmanuel Macron elnök, Bruno Le Maire pénzügyminiszter és Jean-Noel Barrot digitális miniszter is részt vett az eseményen, és kihangsúlyozták, hogy támogatják az ilyen irányú technológiai fejlődést.

„Őrült módon fogunk befektetni a képzésbe és a kutatásba” – mondta Macron a CNBC-nek, hozzátéve, hogy Franciaország jó helyzetben van a mesterséges intelligencia (MI) területén, főleg a technológiai startupok miatt.

Míg az Egyesült Államokat sokan vezetőnek tekintik a mesterséges intelligencia terén, Franciaország reméli, hogy felzárkózik.

„Higgyék el nekem, ez egyértelmű, hogy az USA az első számú (MI- és technológiai hatalom), jó okkal, mivel hatalmas a hazai piaca. (…) Azt akarom, hogy egyértelműen áthidaljuk itt Európában is a szakadékot, és sokkal többet fektessünk be és felgyorsítsunk a fejlődést” – mondta Macron.

„Franciaországnak határozottan van esélye arra, hogy vezető szerepet töltsön be Európában, de a versenyben elég erős Németország és Nagy-Britannia is” – írta Anton Dahbura, a Johns Hopkins Institute for Assured Autonomy társigazgatója a CNBC-nek e-mailben.

Szerinte ahhoz, hogy Franciaország sikereket érjen el, „az MI-t arra kell felhasználnia, hogy a már most is erős gazdasági területekre építsen”, például a gyártásra és a gyógyszeriparra.

„Ez egy kulcsfontosságú időszak, és nagymértékben be kell fektetni az MI-be ahhoz, hogy előnyt építsünk ki” – mondta Dahbura.

Startupokra támaszkodik Franciaország

Jelenleg a Microsofthoz és az Nvidiához hasonló amerikai vállalatok uralják a technológiát

Franciaországnak nincs olyan MI-óriása, mint az Egyesült Államoknak, azonban Macron – elmondása szerint – szeretné, ha országa két-három „nagy globális szereplőt” hozna létre a technológia területén. Addig azonban maradnak a kisebb vállalatok és startupok, amelyekre a francia államfő támaszkodhat.

Ennek megfelelően az MI-fejlesztésekben rejlő lehetőségeket és a népszerűséget figyelembe véve – az élesben mindössze négy hete működő – francia startup, a Mistral AI 105 millió eurót kapott a cég MI-tervei finanszírozására. 

A startupok kevésbé használják a mesterséges intelligenciát

A francia munkáltatók több mint a fele azt állítja, hogy nem használ mesterséges intelligenciát, és nem is tervezi, hogy a jövőben alkalmazza – derül ki a francia álláskereső ügynökség, a Pôle Emploi által közzétett felmérésből.Azok közül, akik nem használnak MI-t, 78 százalék nyilatkozta  azt, hogy a tevékenységük nem összeegyeztethető a technológiával.
Az MI-t nem használó munkáltatók további egyharmada azt mondta, hogy nincsenek meg az ehhez szükséges készségei, és majdnem minden harmadik úgy vélte, hogy nincs meg hozzá a megfelelő anyagi fedezetük.Eközben a munkáltatók nagyjából 35 százaléka azt mondta, hogy már használja a mesterséges intelligenciát, vagy az épp bevezetés alatt áll – derült ki a felmérésből, amelyet a BVA intézet végzett a kormányhivatal számára. Ennek során 3000 tíz vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatot kérdeztek meg telefonon 2023 májusában.A felmérés azt is kimutatta, hogy a 200-nál több alkalmazottat dolgoztató vállalatok nagyobb valószínűséggel használják a technológiát.
Míg a 100-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók mintegy 34 százaléka használta a technológiát, addig a 200-nál többet alkalmazók mintegy 45 százaléka.
A kutatások eredményei jól prezentálják, hogy van még hová fejlődni. Macron tehát a startupokra építene, azonban azok közül kevesen használnak MI-t, ez pedig nagyban megnehezíti azt, hogy Franciaország MI-nagyhatalommá váljon – legalábbis a közeljövőben.

Macron nem ért egyet a szigorú EU-s szabályokkal

Az Európai Parlament nemrégiben zöld utat adott az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvénytervezetének, amely a mesterséges intelligenciára vonatkozó első széles körű szabályozás. Ez még nem alkalmazandó törvény, de ha elfogadják, az egész unióban kockázatalapú megközelítést vezetne be az MI szabályozásába.

Franciaország támogatja az EU technológiára vonatkozó szigorú szabályozási tervezetét, ám az unió MI-törvényének a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos konkrét részeit túl szigorúnak tartja.

„Aggódom amiatt, hogy az EU Parlament (…) az MI-jogszabályt arra használja, hogy egyszerre túl sok problémát próbáljon megoldani” – mondta a már említett Jean-Noel Barrot, Franciaország digitális minisztere a generatív MI-t érintő rendelkezésekről.

Franciaország globális szabályozást szeretne az MI-re vonatkozóan, amelyet az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet magában foglaló G7-találkozón keresztül szeretne elérni.

„Az én szemszögemből nézve … úgy gondolom, hogy valóban szükség van egy szabályozásra, és ezzel minden szereplő, még az amerikaiak is egyetértenek. Szerintem ugyanakkor globális szabályozásra van szükségünk” – vélte a minapi nyilatkozatában Macron.

Borítókép: MTI/Ludovic Marin

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn