Nvidia

Megszűnt a technológiai szakadék – ma már mindenki lehet programozó?

Szerző: | 2023. június. 6. | Innováció, Makronóm Morzsa, Társadalom, Technológia

A mesterséges intelligencia (MI) azt jelenti, hogy ma már mindenki lehet számítógépes programozó, mivel csak beszélni kell a számítógéphez – osztotta meg a véleményét a minap Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója. 

Ma már mindenki programozó

Az Nvidia a mesterséges intelligenciához szükséges chipek és számítási rendszerek fő szállítójaként a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett félvezetőgyártó vállalata lett.

A cég a múlt héten a Wall Street becsléseinél több mint 50 százalékkal magasabb második negyedéves bevételt prognosztizált, és közölte, hogy növeli a kínálatot, hogy kielégítse a mesterségesintelligencia-chipjei iránti megugró keresletet, amelyeket a ChatGPT és számos hasonló szolgáltatás működtetésére használnak.

Az egyik legnagyobb globális technológiai kiállításon, a tajpeji Computex fórumon Huang azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasítja magát a számítástechnikát is.

„Nem kérdés, hogy egy új számítástechnikai korszakban élünk” – mondta beszédében.

„A különböző számítástechnikai korszakokban eltérő dolgokat lehetett csinálni, amelyek azelőtt nem voltak lehetségesek, és a mesterséges intelligencia minden bizonnyal szintén egy újabb korszakot nyit meg” – tette hozzá Huang.

„A programozás előtt álló falak hihetetlenül alacsonyak lettek. Lezártuk a digitális szakadék korát. Ma már mindenki programozó – mondta a vezérigazgató, célozva arra, hogy már az is programozónak számít, aki csak bepötyög valamit a számítógépbe, megkérve az MI-t, hogy írjon neki kódot.

„Ez szó szerint minden egyes iparágat érinteni fog.”

Az Nvidia eközben mint hardvergyártó a mesterséges intelligencia iránti igények kiszolgálásából nagy szeletet szeretne kihasítani.

Az Nvidia chipjei ugyanis olyan vállalatoknak segítettek, mint a Microsoft, hogy az emberéhez hasonló, MI-n alapuló csevegési funkciókat adjanak a keresőmotorokhoz, például a Binghez.

Huang be is mutatta a Computexen, hogy mire képes a mesterséges intelligencia: többek között arra is rávett egy programot, hogy néhány szavas utasítással írjon egy rövid, az Nvidiát dicsőítő popdalt.

Ezenfelül több új alkalmazást is bemutatott, köztük a világ legnagyobb reklámcsoportjával, a WPP-vel kötött partnerséget a digitális hirdetésekhez használt, mesterséges intelligenciával támogatott, úgynevezett generatív tartalmakkal kapcsolatban.

Az Nvidia egyre inkább próbálja kielégíteni az MI chipjei iránti keresletet. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, aki állítólag egy mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot is támogat, a múlt héten azt mondta, hogy a grafikus feldolgozóegységeket (GPU) „lényegesen nehezebb beszerezni, mint a drogokat”.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn