Erre használják a mesterséges intelligenciát a különböző iparágakban

Erre használják a mesterséges intelligenciát a különböző iparágakban

Szerző: | 2023. június. 18. | Innováció, Technológia

Körbejárjuk, hogy milyen iparágakban használják manapság a mesterséges intelligenciát.

A ChatGPT és a hozzá hasonló generatív mesterséges intelligencia (MI) az elmúlt hónapokban robbant be a köztudatba, azonban a fogyasztók már jó ideje találkoznak MI-vel, akár tudtukon kívül is: például amikor a Netflix filmeket ajánl, de idetartoznak a hangalapú asszisztensek, például a Siri, a Google Assistant vagy az Alexa. Azonban nem csupán a  közösségi médiában vehetik hasznát a vállalatok a modern technológiának.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban a mesterséges intelligenciát három fő módon használják a termelékenység javítására: mezőgazdasági robotika (például drónok, önvezető betakarítás), talaj- és termésfigyelés, valamint előre jelző analitika.

A John Deere az elmúlt évtizedekben fejlődött e téren, így 2022-re ki is fejlesztette és be is mutatta az első teljesen automatizált, önvezető traktorait. A kiváló minőségű, mezőgazdaságra szabott mesterséges intelligencia és gépi tanulási képzési adatok alkalmazásával az autonóm traktorok minimális emberi beavatkozással képesek elvégezni olyan feladatokat, mint a művelés, a trágyázás, a betakarítás és az ültetés. A Monarch Tractor, egy amerikai székhelyű startupcég szintén autonóm traktorokat fejleszt, a CNH Industrial támogatásával.

A mesterséges intelligencia másik fontos felhasználási területe a precíziós gazdálkodás, amely prediktív elemzést alkalmaz. A drónok valós idejű szenzoradataival és vizuális elemzéseivel a mesterséges intelligencia javaslatokat adhat a gazdáknak a terméshozam javítására, valamint felismeri a különböző betegségeket és kártevőket. 

Autóipar

A mesterséges intelligencia az autóipar számos részén alkalmazható, a tervezéstől, a gyártástól és a járműkarbantartástól kezdve az autonóm vezetésig.

A mesterséges intelligencia érzékelők és kamerák segítségével már most is képes az önvezető járműveket az előírt, önálló területeken belül irányítani. A BMW X5, a Tesla Model S és a GM Cadillac Escalade az autonóm vezetés öt szintje közül jelenleg is a 2-esen vagy 3-ason működik. Ez azt jelenti, hogy még mindig teljes körű vezetői figyelmet igényelnek, de segítséget nyújtanak a kormányzás, a fékezés, a gyorsítás terén, és növelik a biztonságot az adaptív sebességtartó automatika révén.

A gyártást illetően a mesterséges intelligenciát a járműtervezésben, a munkafolyamatok megoldásaiban és a gyártósorok robotikájában használják. A BMW, a Toyota és a GM például gépi megfigyelőrendszereket alkalmaz, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével felismerik a hibás termékeket. 

Logisztika és kiskereskedelem

Az egyesült államokbeli Amazon évek óta alkalmazza a mesterséges intelligenciát a prediktív logisztikában, sőt már 2014-ben szabadalmaztatta a technológiát. Az online kiskereskedelmi óriás a vásárlói adatokat elemzi annak érdekében, hogy megjósolja az áruk iránti keresletet, így a termékeket a vásárlástól számított néhány órán belül elő tudja készíteni és ki is tudja szállítani. Az olyan kiskereskedők, mint például a Walmart, mesterségesintelligencia-eszközöket használnak a készletszintek előrejelzésére és megtervezésére.

A mesterséges intelligencia hatalmas segítséget nyújt az ügyfélszolgálatok esetében is. Számos vállalkozás használ chatbotokat az ügyfelek kérdéseinek megválaszolására, a megrendelések felvételére vagy a vásárlásban való segítségnyújtásra. Egyes kiskereskedők azonban nehezen csiholnak pénzt ezekkel a szolgáltatásokkal: a Walmart 2020-ban – három évvel az indulás után – érdeklődés hiányában leállította a kísérleti fázisú vásárlási asszisztensét. 

Kínában a kormányzati ellenőrzés alá eső embereket formázó online influenszerek helyettesítésére használják őket – ezek pedig különösen népszerűek a nyugati luxusmárkák, például a Louis Vuitton és a Prada körében.

Villamosenergia-hálózatok

Mivel a szél-, a nap- és a vízerőművek teljesítménye az időjárás függvényében ingadozik, az áramkimaradások elkerülése érdekében hatékony hálózatirányításra van szükség. Az Egyesült Államokban az energiaügyi minisztérium az intelligens hálózatra vonatkozó stratégiájának középpontjába helyezte a mesterséges intelligencia javaslataival megvalósuló energiaelosztást. Az Egyesült Királyságban a National Grid az IBM-mel közösen fejlesztett felhőalapú, energiaellátás-elemzési megoldásokat. Ezek a kezdeményezések lehetővé teszik az energiahálózatok valós idejű nyomon követését, valamint a teljesítmény- és keresletnövekedés előrejelzését.

Pénzügy

A pénzügyi ágazatban működő cégek az algoritmusok és a mesterséges intelligencia korai alkalmazói voltak, bár az ágazat az elmúlt években lemaradt. Az egyik legelterjedtebb felhasználási terület a csalások, például az online fizetési visszaélések felderítése. A Visa, a Mastercard és a PayPal gépi tanulóalgoritmusokat használ az ügyfelek több évtizedes böngészési, online fizetési viselkedéséről gyűjtött adatok elemzésére. Ezek a képesek a számlaforgalomban tapasztalható furcsaságok felderítésére és a tranzakciós ciklus bármely pontján ezredmásodpercek alatt azonosítani a gyanús tevékenységet. Bár a rendszerek néha téves pozitív eredményeket produkálnak – és ezzel blokkolják a valódi ügyfélfizetéseket is – , mégis igen sikeresen csökkentik a csalások számát.  

A mesterséges intelligencia másik kiemelkedő felhasználási területe az úgynevezett algoritmikus kereskedés, amely ma már inkább a gépi tanulásra, mint az emberi utasításokra támaszkodik. E rendszerek korai alkalmazói gyakran jelentős profitot termeltek, azonban azt kockáztatták, hogy a csordaszerű viselkedés megrázza a piacokat. A közelmúltban a befektetési cégek hasonló szisztémákat vetettek be az automatizált befektetéshez, vagyis a robotanácsadókhoz, amelyek átvehetik az olyan feladatokat, mint a portfólió kiegyensúlyozása, az adóveszteségek levonása és a készpénzállományok hatékony befektetése.

Egészségügy

A mesterséges intelligenciát az egészségügyi intézményekben és a gyógyszeriparban már többféleképpen alkalmazzák, többek között a gyógyszerkutatás, a diagnosztika és az erőforrások elosztása terén.

A Pfizer, a Genentech és a Sanofi  azok a nagyobb vállalatok, amelyek MI-t és gépi tanulást használnak a kutatás-fejlesztés felgyorsítására. Ez történhet a korábbi kutatási tanulmányok és klinikai kísérletek adatainak átfésülésével, a fel nem fedezett minták keresésével vagy a betegek és a betegségek genetikai adatainak elemzésével. A mesterséges intelligencia emellett a későbbi klinikai vizsgálatok megtervezéséhez is felhasználható.

A GE HealthCare pedig egyike azoknak az orvostechnológiai vállalatoknak, amelyek a mesterséges intelligenciát az egészségügyi szolgáltatások digitalizálásának elősegítésére használják. A Johns Hopkins Kórházban és a Bradford Royal Infirmaryben használt központi irányító központjai prediktív MI-analitikát használnak az orvosok döntéshozatalának, a betegforgalom irányításának segítésére.

Az MI tehát számos – köztük néhány meglepő – esetben alkalmazható, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A fejlődés itt nem állt meg, így az iparágak a jövőben még több felhasználási módszerrel gazdagodhatnak.

Címlapfotó:123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn