Robot a váróteremben

A technológia van annyira kockázatos, mint egy atomháború – állítja a mesterségesintelligencia-szakértő

Szerző: | 2023. június. 4. | Innováció, Makronóm Morzsa, Technológia

A mesterséges intelligencia (MI) egyik szakértője, Yoshua Bengio „elveszettnek” érzi magát, mióta ilyen ütemben fejlődik a technológia. Sőt, azt mondja, hogy az informatikusoknak etikai képzésre van szükségük. Emellett egy korábbi Google dolgozó elmondta, megbánta, hogy részt vett az MI fejlesztésében, és fél a következményektől.

A három mesterséges intelligencia „keresztapa” egyikeként ismert professzor – aki Geoffrey Hinton és Yann LeCun mellett azután érdemelte ki ezt a nevet, hogy 2018-ban elnyert egy rangos informatikai díjat a gépi tanulással kapcsolatos áttörésekért – a BBC-nek elmondta, hogy „elveszettnek” érzi magát életműve miatt, sőt azt is hozzátette, hogy 

ha előre tudta volna, hogy ilyen ütemben fog fejlődni a technológia, akkor a biztonságot előnyben részesítette volna a hasznossággal szemben.

Pórázon kellene tartani a fejlett chatbotokat?

Korábban is voltak aggályok, ám a ChatGPT tavaly novemberi nyilvános megjelenése óta elszaporodtak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmak, mivel sokak szerint az közelebb áll az emberi szintű intelligencia eléréséhez, mint azt korábban gondolták. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a hónap elején egy kongresszuson elmondta, hogy szerinte egy kormányzati ügynökséget kellene létrehozni a mesterséges intelligencia felügyeletére és ellenőrzésére.

Bengio a BBC-nek azt is elmondta, hogy szabályozni kellene az MI-vállalkozásokat és laborokat. „A kormányoknak nyomon kell követniük, hogy mit csinálnak” – mondta. „Ez a minimum, amit bármely más ágazatban, például a repülőgépek, az autók vagy a gyógyszerek gyártásánál is megteszünk”.

A professzor továbbá „etikai képzést” javasol, amelyben – elmondása szerint – az informatikusoknak nemigen van része.

Kedden aláírta a Center for AI Safety által kiadott nyilatkozatot, amely arra figyelmeztet, hogy 

a technológia az atomháborúhoz hasonló „kihalási” kockázatot jelent az emberiségre.

A nyilatkozatot olyan vezető MI-laborok vezérigazgatói is aláírták, mint Altman és a Google DeepMind nevű MI vállalatnál dolgozó  Demis Hassabis, valamint az említett Geoffrey Hinton.

Hinton a minap fel is mondott a Google-nél, és a hónap elején arról beszélt a The New York Timesnak: megbánta, hogy az MI úttörőjeként dolgozott. Továbbá azt is elmondta, aggódik amiatt, hogy az MI terjedése elősegíti a hamis információk terjedését, és tömegesen szüntetheti meg a munkahelyeket – írja az Insider.

Azonban LeCun – a harmadik „keresztapa” – többször is arról tweetelt a közelmúltban, hogy szerinte az ilyen vélekedések túlzóak.

Az ő véleménye szerint: „Amíg nincs meg az alaptervezés még egy „kutya szintű” mesterséges intelligenciához sem (nemhogy az emberi szinthez), addig korai lenne arról vitatkozni, hogyan tegyük azt kellően biztonságossá”.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn