KSH: havi alapon 1,6 százalékkal növekedett az ipari termelés

Szerző: | 2023. július. 6. | Hazai, Innováció, Társadalom

Az ipari termelés éves alapon 4,6 százalékkal csökkent, ám havi alapon már 1,6 százalékkal növekedett. A kiskereskedelmi forgalom visszaesése folytatódott, viszont havi mértéke egy százalék alatt maradt.

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

A KSH június 6-án közzétett, friss adatai szerint 2023 májusában az ipari termelés volumene felemásan alakult: éves alapon a teljesítmény jelentősen, a nyers adatok szerint 6,9, míg a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6 százalékkal csökkent – havi alapon azonban már 1,6 százalékkal növekedett. Az ipar tehát éves összehasonlításban továbbra sem tud érdemben hozzájárulni a GDP bővüléséhez.

Az ágazat termelésének 2023-as alakulását ellentétes tényezők magyarázzák: a magas infláció mérsékli a belső keresletet, ami elsősorban az élelmiszeripar termelésének csökkenéséhez vezet. A vállalkozások sok esetben előnytelen áram- és gázvásárlási szerződésekkel lekötött, magas szinten beragadt energiaárai szintén rontják az ágazat versenyképességét és így teljesítményét. Itt némi enyhülést okozhat a kormányzati döntés az árak maximalizálásáról.

A magas rendelésállomány (az előző hónap végén 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit) a termelés növekedését segíti elő, bár itt a KSH leginkább csak az exportra termelő ágazatokat figyeli meg, amelyek több esetben (például járműgyártás) még éves alapon is bővülni tudtak.

A korábbi időszak beruházásai szintén felfelé módosítják a termelést. Az ipari termelés tehát akkor tud beindulni, ha a belső kereslet újból növekedni kezd. A következő hónapokban a havi index az infláció csökkenésével pozitív lehet, de éves összehasonlításban az ágazat teljesítménye néhány hónapig még biztosan mérséklődhet.

A kiskereskedelem friss trendjei

A kiskereskedelmi forgalom 2023. májusában mért éves alapú, 12,3 százalékos csökkenése nem volt váratlan, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyított 0,8 százalékos forgalomvisszaesés már kedvezőtlen meglepetésnek tekinthető.

Éves alapon a forgalom mérséklődéséhez több tényező is hozzájárult. A reálkeresetek csökkenése (áprilisban 6,9 százalék) mérsékelte a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét, így kevesebbet költhettek a boltokban.

Emellett májusban a bázis is magas volt a 2022-es év eleji kormányzati transzferek miatt – ez volt az utolsó ilyen hónap, azaz a következő havi adatban már kevésbé lesz kedvezőtlen az éves alapú index.

Mely területeken volt nagy a változás?

A legjelentősebb, 25,9 százalékos visszaesés az üzemanyag-kereskedelemben volt, amelyet a bázisidőszakban még széles körre alkalmazott ársapka miatti magas forgalom magyaráz. Meglepő lehet, hogy a magas élelmiszerinfláció ellenére az élelmiszerüzletekben volt a legkisebb, 7,3 százalékos a forgalom visszaesése – bár a bázisidőszakban itt volt a legalacsonyabb növekedés is, továbbá: élelmiszerre mindig kell költeni.

A nem-élelmiszer üzletek forgalmának 10,9 százalékos csökkenésében jelentős szerepet játszott az iparcikk üzletek 20,1, a textilüzletek 16,2, a bútor és műszaki cikk boltok 19,5 és a használtcikk boltok forgalmának 15,8 százalékos mérséklődése. A használtcikkek forgalmának alakulása meglepő lehet, hiszen arra számítanánk, hogy az olcsóbb termékek iránti kereslet csökkenő reálbérek esetében megnő– a visszaesést itt a magas bázis magyarázza.

A többi termékcsoportnál is nagy szerepe van a magas bázisnak, ám az is látszik, hogy az alacsony kereslet nyomán a háztartások a nem létfontosságú bevásárlásokat egyelőre halasztják. Egyetlen termékcsoport volt, ahol éves alapon nőtt a forgalom: a gyógyszereknél, 4,6 százalékkal.

Milyen trendek várhatók a közeljövőben?

A kiskereskedelmi forgalom növekedését a magas bázisidőszaki értékek eltűnése elősegíti, ugyanakkor a tényleges bővüléshez szükséges az infláció letörése és így a vásárlóerő emelkedése. Az infláció letörését az alacsony kereslet önmaga is elősegíti, de szükség van például a forintárfolyam stabil és viszonylag erős szinten tartására. A forgalom növekedése tehát csak lassan, fokozatosan várható. A kiskereskedelmi forgalom volumenének visszaesése a költségvetésnek is problémát okoz, hiszen az áfabevételek – a magas infláció ellenére is – alig emelkednek. A mai adatok alapján a második negyedévben tehát (éves alapon) a fogyasztás még mérsékelni fogja a gazdasági teljesítményt.

A KSH kiskereskedelmi forgalmat érintő adatai részletesen
– Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4 százalékkal mérséklődött.
– A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,9 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,6 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, a használtcikk-üzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16-16, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal lett kisebb.
– Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,3 százalékkal csökkent.
– Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 25,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
– A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal csökkentek.

Forrás: KSH 2023.07.06.

A KSH ipart érintő adatai részletesen
– A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.
– A termelés az év első öt hónapjában 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.
– A szezonálisan és munkanap  tényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal emelkedett.

Forrás: KSH 2023.07.06.

Címlapfotó: 123rf.com


Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn