Rugalmas, feltekerhető akkumulátorok

Szerző: | 2023. július. 10. | Technológia

Hordozható technológiák energiaellátása az egészségügyi megoldások és az e-textíliák számára.

A feltekerhető, összerakható számítógépes képernyőktől az „intelligens” ruházatig az elektronika jövője egyre rugalmasabbnak tűnik. A viselhető eszközök, a rugalmas elektronika és a hajlítható kijelzők fejlődnek, rohamosan terjednek, de ez olyan energiaforrásokat is igényel, amelyek megfelelnek e rendszerek elasztikusságának. A hagyományos, merev akkumulátorok mellett immár a vékonyak és rugalmasak – amelyek könnyű, könnyen csavarható, hajlítható vagy nyújtható anyagokból készülnek – is megjelennek a piacon.  

Jelenleg többféle rugalmas akkumulátor áll a piacra jutás köszöbén. Ezek újratölthetők, és tartalmaznak lítiumion vagy cink-szén vegyületeket, amelyeket vezető polimer áramgyűjtőkre helyeznek. Egyes esetekben adalékanyagok fokozzák a vezetőképességet és a rugalmasságot. A rugalmas akkumulátorok elektródáit rugalmas szubsztrátokkal lehet bevonni – vagy akár rájuk nyomtatni –, beleértve a szénalapú anyagokat, például a grafént, a szénszálakat vagy a szövetet.  

A rugalmas akkumulátorok egyre több területen alkalmazhatók, többek között a viselhető orvosi eszközök, az orvosbiológiai érzékelők, a rugalmas kijelzők és az okosórák területén. Az ilyen akkumulátorok által működtetett egészségügyi alkalmazások természetesen már vezeték nélkül továbbíthatnák az adatokat az egészségügyi szolgáltatóknak, megkönnyítve a betegek távoli felügyeletét. Továbbá kabátok, ingek vagy más ruházati cikkek szövetébe integrálható rugalmas áramforrásokra lesz szükség a kialakulóban lévő textilalapú elektronika működtetéséhez, amelynek a képességei a beépített fűtőrendszertől az egészségmegfigyelésig terjednek.  

A rugalmas akkumulátorok piaca az elkövetkező években várhatóan gyorsan bővül. Egy tanulmány előrejelzése szerint a rugalmas akkumulátorok globális piaca 2022–2027 között 240 millió dollárral növekszik, ami ebben az időszakban magas, 23 százalékos éves összetett növekedési ütemet (CAGR) jelent. A bővülés elsődleges hajtóereje várhatóan a viselhető eszközök iránti emelkedő kereslet, valamint az elektronika miniatürizálása és rugalmassága felé mutató növekvő tendencia lesz.

Számos vállalat már aktívan fejleszti és forgalmazza a rugalmas akkumulátortechnológiát, köztük az LG Chem, a Samsung SDI, az Apple, a Nokia, a Front Edge Technology, az STMicroelectronics, a Blue Spark Technologies és a Fullriver Battery New Technology. Azonban még mindig van hely az innovációra ezen a területen, és a technológia fejlődésével valószínűleg új szereplők lépnek be a piacra. 

A rugalmas akkumulátorok hajlítható, csavarható és nyújtható képessége ideális a viselhető eszközökben való felhasználásra. Mivel a viselhető technológiák iránti kereslet tovább növekszik, a rugalmas akkumulátorok jövője ígéretes, és újabb előrelépések valószínűsíthetők. Mint minden akkumulátor esetében, az egyik leküzdendő akadály a biztonságos ártalmatlanítás és újrahasznosítás, ami a technológia és a kapcsolódó alkalmazások körkörössé válásával várható. A rugalmas akkumulátortechnológiák és a hozzájuk kapcsolódó iparágak forradalmi fejlődése várhatóan hosszú évekig folytatódik.

(Forrás és fotó: A 2023-as Top 10 Emerging Technologies jelentés)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn