India jüanért kezdett olajat vásárolni az oroszoktól

Szerző: | 2023. július. 17. | Geopolitika, Infláció, Világgazdaság

Számos ország szeretne elszakadni a dollártól. Arról már hallottunk, hogy az orosz–indiai külkereskedelemben áttérnének egymás valutáiban való elszámoláshoz, de láthatóan ez egy nehéz folyamat, így most áttérnek a kínai jüanra, ezzel is növelve a kínai valuta súlyát a világkereskedelemben.

A kereskedelemben lavinaszerűen zajlik a dollármentesítés folyamata. India dollárról jüanra való átállása is bizonyítja, hogy ez a tendencia komolyan érinti a világgazdaságot. Néhány közgazdász előrejelzése szerint 2030-ra India gazdasága a világ harmadik legnagyobbjává válhat, és öt éven belül Kína gazdaságával vetekedhet.

Mind a kínaiak, mind az oroszok arra buzdítják a globális kelet és a globális dél országait, hogy növelje a nemzeti valuták részesedését a kereskedelemben. Oroszország a szankciók miatt is állt az élére ennek a globális folyamatnak.

Júniusban az Indian Oil Corporation finomító lett az első olyan állami vállalat, amely kínai valutában fizetett az alapanyagért. India három magánfinomítójából legalább kettő szintén jelezte, hogy átáll dollárról jüanra. Az indiai finomítók ezt azzal indokolják, hogy a bankok által támasztott akadályok miatt hagyják el a dollárt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az SCO-csúcson számolt be arról, hogy az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi tranzakciók több mint 80 százalékát már most is rubelben vagy renminbiben bonyolítják le, és az orosz valuta aránya az összes SCO-tagállamba irányuló exportban 2022-ben meghaladta a 40 százalékot. Elmondása szerint, tavaly Oroszország több mint harmadával (37 százalékkal) rekordösszegűre, 263 milliárd dollárra növelte a SCO-partnerekkel folytatott kereskedelem volumenét. Idén január–áprilisban a kereskedelmi volumen további 35 százalékkal nőtt.

Még az előző szamarkandi csúcstalálkozón hagyták jóvá a kölcsönös kereskedelemben a nemzeti valutákra való áttérésre vonatkozó SCO-útitervet. Putyin akkor hangsúlyozta, hogy összehangolt intézkedéseket kell tenni a szabályozási akadályok felszámolására, a szükséges fizetési infrastruktúra létrehozása és egy független pénzügyi rendszer létrehozása érdekében.

A Vzgljad orosz portál által megszólaltatott szakértő India áttérését az orosz olaj jüanban történő elszámolására kulcsfontosságú tényezőnek tartja a piacok fejlődésében. „Ez lehet a dollár végének kezdete”.

Tény, hogy a BRICS-országok már egy ideje tárgyalnak saját valuta létrehozásáról. Az EU gazdaságának gyengülése és az USA súlyos bankválsága miatt a főbb valuták egyre inkább veszítenek vonzerejükből.

Egy másik orosz szakértő már azt a lehetőséget veti fel, hogy ha így haladnak a dolgok, akkor idővel Európának és az Egyesült Államoknak el kell gondolkodnia azon, hogy jüant kell majd használnia az Indiával és más SCO-országokkal folytatott kereskedelemben.

Kezdetben Oroszország és India rubelben és rúpiában próbált elszámolni, de a rúpia árfolyamát az oroszok instabilnak tartották, ami lelassította a folyamatot. A rubel-rúpia elszámolást nem segítette, hogy a két ország között kiegyensúlyozatlan a külkereskedelmi mérleg. Úgy tűnik, a jüan lett a kompromisszum, amely mindkét félnek megfelel.

Bár az orosz rubel szerepe is növekszik az SCO kereskedelmi tranzakciókban, Kína pozíciói megingathatatlanok. Kína gazdasága a legerősebb a makrorégióban, így ha el szeretnének távolodni a dollártól és az eurótól, akkor a kínai valuta szinte adja magát. Ez várhatóan erősíteni fogja a jüant, és akár láthatjuk egy új világvaluta születését.

Mindenesetre Oroszországnak most több jüanra van szüksége, mert a Kínával folytatott kétoldalú kereskedelem rohamosan növekszik, és egyre több kínai árut importálnak kínai valutáért. Tavaly az Oroszország és Kína közötti kétoldalú kereskedelem elérte a 185 milliárd dolláros rekordot, és az orosz vállalatok a kínai árukért főleg jüanban fizettek. Nem csoda, hogy a moszkvai tőzsdén is aktívan elkezdtek jüanban kereskedni. A jüan-tranzakciók volumene 2023 májusában közel 2,5 billió[1]  rubel volt, és a volumen növekszik.

Míg 2022 januárjában a jüan részesedése a devizakereskedelmi forgalomból kevesebb mint 1 százalék volt, mostanra ez közel 41 százalékra emelkedett. A bankok már most is kínálnak kínai valutában elhelyezett betéteket, a moszkvai tőzsdén pedig már több alkalommal bocsátottak ki jüanban denominált kötvényeket orosz vállalatok.

Más országok ugyanezen okból választják a jüant a dollárral szemben. Ők is kínai árukat vásárolnak. A legtöbb SCO-ország Kínából szerzi be a legtöbb árut. Ugyanakkor a kínai jüannal számos közel-keleti országban is lehet fizetni az árukért, amelyek szintén elfogadják a kínai valutát, amit aztán ismét kínai áruk vásárlására fordítanak. Az ilyen szankciós időkben további előny, hogy Kínának saját, határokon átnyúló fizetési rendszere van, a CIPS.

És nem csak a sanghaji országok járnak ezen az úton. Márciusban Brazília és Kína megállapodást írt alá a kétoldalú kereskedelem reálra és jüanra való átállásáról és a dollár elhagyásáról. Az Egyesült Arab Emírségek és India megállapodnak abban, hogy rúpiát használnak a nem olajjal történő kereskedelemben. Még Szaúd-Arábia is, amely évtizedekkel ezelőtt segítette az Egyesült Államok olajkereskedelmét a dollárhoz kötni, azt mondta, hogy kész feladni a dollár kereskedelmi monopóliumát.

Az oroszok arra számítanak, hogy India után már a Közel-Kelet és az ázsiai-csendes-óceáni térség egyes országai következhetnek, ezt követően egy aranyfedezetű BRICS-pénz létrehozása a dollárban denominált kölcsönös elszámolások csökkenéséhez vezetne Afrikában és Latin-Amerikában. A BRICS ugyanis saját valuta kibocsátását tervezi, amely mögött arany áll majd. Ez azonban nem lesz egy gyors folyamat.

Tehát az oroszok a jüan térnyerését átmenetnek tartják a BRICS-valuta kialakítása felé vezető úton. A jüan hátrányának tartják, hogy az árfolyamát a kínai kormány szabályozza, ami miatt a jüan nem éppen szabadon átváltható valuta. Másrészt, a nyersanyagokat a világpiacokon egyelőre dollárban jegyzik, ami azt jelenti, hogy a jüanban történő fizetéskor a nemzeti valutát a jüan és a dollár keresztárfolyamán keresztül kell átváltani, ami miatt dupla spread van (ez a valuta vételi és eladási árfolyamának különbsége).

Egy aranyfedezetű BRICS-pénz alapvetően megváltoztatná a helyzetet. Amíg a globális nyersanyagpiacokon az árak dollárban maradnak, addig a dollár utáni globális kereslet is magas marad. De ha idővel a BRICS-országok áttérnek a saját valutájukban való fizetésre, drámaian csökkenthetik a dollár használatát.

Címlapfotó: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn