Rákkeltő anyagot találtak az Egyesült Államok csapvizében

Szerző: | 2023. július. 22. | Makronóm Morzsa, Technológia

Egy tanulmány szerint az amerikai csapvíz közel felében per- és polifluor-alkil vegyületeket mutattak ki, amelyek egy bizonyos szint felett káros egészségügyi hatásokkal járnak, például növelik a rák kialakulásának esélyét. Európában is régóta problémát jelentenek ezek a vegyületek viszont idén öt a dán, svéd, norvég, német és holland hatóságok ennek kezelésére nyújtottak be javaslatot. Döntés azóta…

Az USGS tanulmánya rámutat arra, hogy az amerikai csapvíz legalább 45 százaléka a becslések szerint „örök vegyszerekkel” szennyezett. Ezek az anyagok hivatalos nevükön per- és polifluor-alkil anyagok (PFAS), amelyeket a tartósságuk miatt kereszteltek át.

Ez azért fontos és azért is ad egyben okot az aggodalomra, mert ezek a vegyületek bizonyos szintje emberekben és állatokban egyaránt káros egészségügyi hatásokat okozhat, beleértve a rák kockázatának növekedését.

A tanulmány rávilágít arra, hogy lényegében emberek milliói egész életükben egy mérgező, rákkeltő vegyi anyagot ittak, és csak most derült erre fény. 

Az USGS tanulmánya az Egyesült Államok több mint 700 helyéről származó vízmintákban vizsgálta az anyagok 32 típusának jelenlétét egy ötéves időszak alatt, és az adatok alapján becsülték meg a PFAS-szennyezettséget országszerte.

Országszerte vizsgálták a közvetlenül az emberek konyhájából gyűjtött vizet, és ezzel az eddigi legátfogóbb tanulmányt készítették a csapvízben lévő PFAS-okról.

A becslések szerint a PFAS-vegyületek legalább egy típusa – azok közül, amelyeket megfigyeltek – az Egyesült Államok csapvizének közel felében jelenik lehet. A PFAS-koncentráció hasonló volt a közüzemi vízellátás és a magánkutak esetében is.

A szennyeződést leginkább a városi területekről származó vízforrásokban találtak, a legnagyobb mértékben pedig a Nagy-tavaknál, a keleti tengerparton, valamint Közép- és Dél-Kaliforniában mutatták ki.

A Környezetvédelmi Ügynökség tavaly egészségügyi közleményt is kiadott ezzel kapcsolatban, amelyben azt állította, hogy az újonnan rendelkezésre álló tudományos eredmények azt mutatják, hogy ezen per- és polifluoralkil anyagok bizonyos típusai veszélyesebbek, mint azt korábban gondolták.

A PFAS-oknak több mint 12 000 típusa létezik, amelyek közül nem mindegyik mutatható ki a jelenlegi tesztekkel.

A tanulmány megmutatta, hogy az Egyesült Államokban szinte nincs olyan hely, ahol ne találtak volna PFAS-t.

1. ábra. Per- és polifluor-alkil anyagok (PFAS) kimutatása a felhasználási helyeken található csapvízben, amelyet közellátásból (kék kör) és magánkutakból (zöld háromszög) gyűjtöttek össze az Egyesült Államokban, beleértve Puerto Ricót és az Egyesült Államok Virgin-szigeteit. Az észlelés nélküli mintákat nyitott körök (közellátás) és háromszögek (magánkutak) ábrázolják. A csapvízmintákat 716 helyről gyűjtötték 2016 és 2021 között.

Amerika szempontjából ezek az eredmények riasztóak, de óvatosnak kell lenni az egész országra való következtetések levonásával a minta kis méretéből adódóan.

A Környezetvédelmi Ügynökség egyébként még márciusban javasolta az első olyan szövetségi szabályozást, amely előírná a közműszolgáltatók számára, hogy távolítsák el a PFAS-vegyületeket az ivóvízből, mielőtt azok a háztartásokba és a vállalkozásokhoz jutnának.

Európa is szennyezett

Kitekintve kicsit az Egyesült Államokon túlra, Európa – ha másban nem is – de a PFAS-vegyületek vonatkozásában Amerika előtt jár. Igaz, Európában is viszonylag nagy a PFAS-szennyezettség, de ennek kezelésére már történtek lépések. Az ECHA (Europena Chemicals Agency) idén tette közzé PFAS korlátozási javaslatát. A körülbelül 10 ezer per- és polifluor-alkil anyag javasolt korlátozásának részletei már elérhetők az ECHA honlapján. Az ECHA tudományos bizottságai már év elején megkezdték a javaslat értékelését az embereket és a környezetet érintő kockázatok, valamint a társadalomra gyakorolt ​​hatások szempontjából.

A javaslatot Dánia, Németország, Hollandia, Norvégia és Svédország hatóságai készítették elő, és 2023. január 13-án nyújtották be az ECHA-nak. Célja a PFAS környezetbe történő kibocsátásának csökkentése, valamint a termékek és folyamatok biztonságosabbá tétele az emberek számára.

A javaslat hatálya alá tartozó összes PFAS nagyon tartós a környezetben. Ha a kibocsátásukat nem minimalizálják, az emberek, a növények és az állatok egyre nagyobb mértékben lesznek kitéve a hatásuknak, s korlátozás nélkül olyan szinteket érnek el, amelyek negatív hatással vannak az emberek egészségére és a környezetre is. 

A hatóságok becslése szerint, ha nem tesznek megfelelő intézkedéseket, körülbelül 4,4 millió tonna PFAS kerül a környezetbe a következő 30 évben.

Az öt hatóságnak ez a mérföldkőnek számító javaslata támogatja az EU vegyianyag-stratégiájának és a szennyezésmentes cselekvési tervének az ambícióit. A javaslattal kapcsolatban viszont még azóta is folynak a konzultációk, végleges döntés egyelőre nem született.

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn