Kilencedjére emelt kamatot az Európai Központi Bank

Szerző: | 2023. július. 31. | Infláció, Kiemelt

Christine Lagarde nem ismer kegyelmet, az elemzők szerint azonban a végtelenségig nem lehet folytatni az alapkamat emelését. Augusztusban biztosan nem is folytatják, mert mindenki nyaralni megy.

Az Európai Központi Bank ismét, zsinórban kilencedjére emelte az alapkamatot, amely így 3,5 százalékról 3,75 százalékra ugrott. Nagy meglepetést nem okozott, miután már az előző emelésnél is ezt a lépést valószínűsítették leginkább a jegybank vezetői.

Christine Lagarde, a bank vezetőjének indoklása sem változott:

még mindig nem látja, hogy az infláció a biztonságos 2 százalék felé közelítene, márpedig addig nem hagyja abba az emelést, amíg nem biztos benne, hogy a kitűzött cél az adatok alapján is elérhető közelségbe nem kerül.

Miután néhány európai kormány kezd lázadozni a folyamatos emelések okozta következmények miatt, a bank határozottan leszögezte: működése nem kívánságműsor, a döntéseit pedig a jövőben is szigorúan az adatokra támaszkodva fogja meghozni.


Ősz húrja zsong

Miután az EKB augusztusban nyári szünetet tart, a nyár utolsó hónapja biztosan nem hoz semmilyen meglepetést. Annál több a találgatás a szeptemberrel kapcsolatban. A vélemények fele-fele arányban oszlanak meg egy újabb kamatemelés és a stagnálás között. Az biztos, hogy a banki hitelek iránti kereslet bezuhanása, a szolgáltatási szektor köhögése, valamint a feldolgozóipar tartós gyengesége is változatlanul a gazdasági bizonytalanságot jelzi.

Gyengül a belső kereslet, ez pedig jelentősen rontja a kilátásokat” – mondta Lagarde, de azért küldött egy optimista mosolyt is: „Idővel a csökkenő infláció, a jövedelmek növekedése és a javuló feltételek támogatni fogják a kilábalást”.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn