Nőtt a vendégek száma júniusban

Szerző: | 2023. augusztus. 3. | Hazai, Kiemelt, Társadalom

Továbbra is magas Magyarország látogatottsága. A vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakák minimális mértékben 0,8 százalékkal csökkentek 2022 júniusához képest. Jellemzően  rövidebb az utazásra szánt idő, mint egy évvel korábban. 

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

A mai friss adatok azt mutatják, hogy 

egy vendég átlagosan rövidebb időt töltött el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Ez egyaránt jellemző volt a belföldiek és a külföldiek utazásai során – fejti ki a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. 

Ugyanakkor az elmúlt hónapok azon tendenciája, hogy a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma csökken, míg a külföldieké emelkedik, júniusban is folytatódott. 

A friss adatok a makrogazdasági hatások tükrében 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldieké 14 százalékkal emelkedett.

Regős Gábor szerint a belföldi vendégéjszakák számának 10 százalékos mérséklődését nem csak a reálkeresetek csökkenése okozza: ebben jelentős szerepe van a nemzetközi turizmus koronavírus utáni újraindulásának is, azaz a magyarok szintén inkább külföldre utaznak. Mindezt várhatóan a szolgáltatás-külkereskedelmi adatok is visszaigazolják majd. Ezt támasztja alá a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák számának emelkedése is. 

  1. táblázat

Forrás: KSH, 2023. 08. 03.

A nemzetközi turizmus újjáéledése hazánk szempontjából kedvező hír, hiszen ebből a koronavírus előtt jelentős bevételünk származott – a külföldiek sokkal többet költöttek el hazánkban, mint a magyarok külföldön – részletezi Regős Gábor.

A vendégforgalom korábbi szintjéhez való visszatérés nagyobb exportbevételt jelentene, és így kedvezően befolyásolná a gazdasági teljesítményt. Ezt ugyanakkor akadályozza az alacsonyabb fizetőképes kereslet, hiszen a reálbérek csökkenése általánosan, a legfontosabb küldő országokban is jellemző. Az orosz és ukrán turisták elmaradása szintén visszaveti a keresletet.

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza véleménye alapján a  következő hónapokban a szálláshelyek forgalmát ellentétes tényezők befolyásolják. A SZÉP-kártyával kapcsolatos változások némileg csökkenthetik a keresletet, míg a mérséklődő infláció segítheti azt. A nemzetközi turizmus élénkülése szintén kedvező hatást fejthet ki. Így összességében kérdés, hogy a szálláshelyeknek az idén mennyire lesz erős nyaruk, ami azért is fontos, mert ez az az időszak, amikor a bevételeik érdemi része keletkezik. A kereslet alakulása szempontjából meghatározó lesz az árazás: a túlárazott szálláshelyek elriasztják a vendégeket, így végül kihasználatlanul maradnak.

KSH-adatok részletesen:
A vendégek száma összességében 3,8 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 69 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 2,2 százalékkal esett vissza. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 10 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 934 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 647 ezer vendéget és 1,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 61 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal csökkent 2022 júniusához viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balatonon és a Mátra–Bükk turisztikai térségben a belföldivendég-éjszakák 32, illetve 9,4 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 25, a vendégéjszakáké 14 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 665 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, ezek közül 495 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 21 százalékkal bővült 2022 júniusához viszonyítva. A legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, ahol a e vendégéjszakák 14 százalékát regisztrálták.

Összesen 27 681 turisztikai szálláshely, ezen belül 2941 kereskedelmi, illetve 24 740 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 985 szálloda és 1187 panzió volt nyitva június egy részében vagy egészében.

Címlapfotó:123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn