A BRICS hat ország felvételét jelentette be

Szerző: | 2023. augusztus. 24. | Geopolitika, Világgazdaság

Csatlakozik a BRICS-országokhoz 2024. január 1-től Argentína, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia – mondta Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke a 15. BRICS-csúcstalálkozót követően.

A becslések szerint a kibővített BRICS-országok területe több mint kétszerese, lakosságszáma pedig több mint négyszerese lesz a G7-nek. A dél-afrikai elnök hozzátette, hogy a 15. BRICS-csúcs zárónyilatkozatát „Johannesburg -2”-nek nevezték el.

Ramaphosa emellett kifejtette, hogy a BRICS-országok aggódnak a világ jelenlegi konfliktusai miatt, és a párbeszéden keresztüli békés megoldás mellett állnak ki.

Korábban a BRICS-országok vezetői megállapodtak egy dokumentumban, amely tartalmazza az új tagok felvételének elveit a szövetségbe.

Ez a taglétszám-bővülés történelmi jelentőségű

mondta Hszi Csin-ping kínai elnök, akinek országa a legerősebb a nem nyugati államok csoportjában.

Narendra Modi indiai miniszterelnök gratulált az új tagoknak, mondván:

India mindig is támogatta a BRICS kiterjesztését. India mindig is hitte, hogy új tagok felvétele megerősíti a BRICS-csoportot, mint szervezetet. 

(Korábban India határozottan ellenzett a BRICS-tagság bővítésére irányuló erőfeszítéseket.)

A BRICS-csúcs nyilatkozatának összehangolása nem volt egyszerű, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azonban elképesztő diplomáciai képességekről tett tanúbizonyságot – mondta a csúcstalálkozó után Vlagyimir Putyin orosz elnök – hiszen  minden álláspontról megállapodott, beleértve a BRICS-országok terjeszkedésével kapcsolatosakat is. (Kína azon törekvése, hogy Pakisztánt bevonja a BRICS-szövetségbe, diplomáciai fejtörést kavart, és összetettebbé tette a folyamatban lévő eljárást.)

Putyin gratulált az új BRICS-országoknak is, biztosítva, hogy Oroszország továbbra is azon munkálkodik, hogy kiterjessze a szövetség befolyását a világban.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök kijelentette, hogy más országok érdeklődése a BRICS-szervezethez való csatlakozás iránt megmutatja, mennyire releváns az új világgazdasági rendre való törekvés. „Nyitottak maradunk az új jelöltekre” – mondta Lula.

A csúcstalálkozó előtt 22 ország kérte felvételét a BRICS-országok közé: Algéria, Argentína, Bahrein, Banglades, Fehéroroszország, Bolívia, Egyiptom, Etiópia, Honduras, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kuvait, Nigéria, Palesztin Állam, Szaúd-Arábia, Szenegál, Thaiföld, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela és Vietnám.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn