Ezzel a beruházással Magyarország valóban globális akkunagyhatalom lesz

Szerző: | 2023. augusztus. 29. | Hazai, Kiemelt, Technológia

A szlovén Andrada vállalat akkumulátor-újrahasznosító üzemet létesít Alsózsolcán. Ha működni kezd, Magyarország olyan előnyre tesz szert, amely a világon is egyedülálló szerepet biztosít neki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus 29-én jelentette be, hogy a szlovén székhelyű Andrada vállalat Alsózsolcán építi fel a legmodernebb technológián alapuló akkumulátor-újrahasznosító üzemét.

A hír hallatán még azok is felkaphatják a fejüket, akik egyébként mereven elleneznek minden technológiát, amely a zöldátálláshoz szükséges, és amelyekért egész Európában kiélezett küzdelmek folynak az országok között.

Az újrahasznosítás ugyanis az egyik legkeményebb dió az akkumulátorgyártásban. Míg az akkumulátorok forradalma a szemünk előtt zajlik, az elhasznált elemek újrahasznosításával többen és többféleképpen próbálkoznak világszerte: ha valaki valóban rájön a hatékony megoldásra, az piacvezető lehet a legújabb iparági szegmensben.

Magyarország szerencsés hely

Magyarországon bőven 6000 milliárd forint felett jár a külföldi gyártók beruházása, az autóipari szektor pedig már a hazai GDP negyedét adja, ám az már a CATL debreceni gyárlétesítésének bejelentésével egy időben elhangzott: Magyarország nem elégszik meg csupán a gyártási szerepkörrel, hanem tevékeny részese kíván lenni a legmagasabb szintű innovációs fejlesztéseknek, az új technológiák megvalósításának.

Ebbe a filozófiába illeszkedik bele Szijjártó Péter mai bejelentése az Andrada-projektről, amely egyben tízmilliárd forintos beruházásával a legnagyobb volumenű eddigi szlovén befektetés lesz Magyarországon. Ahogyan a minisztérium fogalmazott: „ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy az elektromos akkumulátorgyártás teljes egészében környezetterhelés nélkül megy végbe, és hogy az elektromos akkumulátorok újrahasznosítása is biztosított lesz”.

Szijjártó Péter kiemelte: a szlovén cég a világ legmodernebb módszerét dolgozta ki, amellyel az elektromos akkumulátorgyártás teljes mértékben körkörössé tehető, így a környezetet maximálisan meg lehet óvni a hulladékképződéstől.

A miniszter bejelentése szerint az alsózsolcai üzem évi 10 ezer tonna akkumulátort lesz képes újrahasznosítani. Hogy ez mekkora mennyiség, azt jól jelzi, hogy a BASF tervezett európai üzeme évi 15 ezer tonnás kapacitásra állna be.

A kormány a projektet 4,7 milliárd forinttal támogatja, ezáltal hozzájárulva kétszáz új munkahely létrehozásához.


Nem lehet kikerülni

Az Andrada tájékoztatása szerint a legfőbb szempontjuk az átláthatóság és a környezetvédelem. Mint írták,

technológiájuk fejlettebb, biztonságosabb és környezetbarátabb a Svájcban és Németországban működő létesítményekénél, biztonsági előírásaik a zárt ciklusú ipari folyamatban pedig eleve magasabb szintűek a Nyugat-Európában alkalmazottaknál.

Szijjártó miniszter emlékeztetett: a világ autóipara forradalmi átalakuláson megy keresztül, s ez az elektromos átállás részben politikai döntések következménye, részben pedig környezetvédelmi szükségszerűség.

Egyetlen dolgot nem lehet: kikerülni. Ha pedig egy országnak sikerül megoldani a „gyártástól az újrahasznosításig” elvet, az akkora lökést ad a gazdaságnak, amely világszerte egyedülálló lesz.

Az akkumulátorgyártás tekintetében a világ második legnagyobbja lesz Magyarország, ha e mellé sikerül csúcstechnológiás és környezetbarát újrahasznosítókat is bevonzani, azzal olyan zárt láncot hozhat létre, amely valóban megkerülhetetlen tényezővé teszi a zöldátállás globális folyamatában.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn