Nem csak a chipgyártók profitálnak a technológiai fejlődésből 

Szerző: | 2023. szeptember. 10. | Társadalom, Technológia

Az egészségügyi ágazatban a mesterséges intelligenciára (MI) és a gépi tanulásra (GT) szánt büdzsé 2024-ben várhatóan eléri a teljes költés 10,5 százalékát, szemben a 2022-es 5,5 százalékkal. Ez olyan fejlődést jelenthet, amit eddig csak a futurisztikus filmekben láthattunk. 

Az OpenAI ChatGPT-je és a mesterséges intelligencia népszerűsége a Wall Street-et is felbolygatta az elmúlt hónapokban, ezzel együtt a chipgyártók és az MI-kapcsolatokkal felvértezett biotechcégek is felértékelődtek. 

Jó példa erre a  

Recursion Pharmaceuticals MI vezérelt gyógyszerkutató cég, amely júliusban 50 millió dolláros befektetést kapott a chipgyártó Nvidiától. A Recursion iparági riválisai szintén követték ezt a mintát. 

A Morgan Stanley szerint az MI és a gépi tanulás nem csupán a gyógyszerkutatásban hasznos: az egész egészségügyi ágazatot átalakíthatja. Így azt javasolta a befektetőknek, hogy erre a négy kulcsfontosságú területre összpontosítsanak: az élettudományi eszközök és a diagnosztika, az orvosi technológia, a biofarmácia, valamint az egészségügyi szolgáltatások és a technológia.   

Így alakítja át a technológia az egészségügyet 

A Morgan Stanley szerint a diagnosztika lesz az MI/GT befektetések egyik prioritása. A cég úgy véli, hogy az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokra és az új generációs szekvenálásra való áttérés felgyorsíthatja az MI/GT alkalmazását a fejlett diagnosztikában, mivel ez a technológia képes összekötni a különböző adatokat és eredményeket a betegek egészségügyi nyilvántartásával. Ezzel együtt egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a betegségek korai felismerése és kezelése – írja a Morgan Stanley. 

A diagnosztikához hasonlóan az orvostechnológia is jó eséllyel profitálhat az MI/GT befektetésekből. 

Az MI vezérelte alkalmazások képesek elemezni a szervezet életjeleit, felismerhetik a különböző tüneteket, kezelési javaslatokat adhatnak, és folyamatosan nyomon követhetik a páciensek vércukorszintjét, valamint a szív- és idegrendszeri egészségét. 

A gyógyszer és az élő szervezet kölcsönhatásaival foglalkozó gyógyszerészeti tudományág, a biofarmácia számára az MI/GT lerövidítheti a fejlesztés idejét, csökkenti a K+F kiadásokat, és nagyobb sikerarányt eredményezhet. 

„A preklinikai fejlesztési sikerességi arányok minden 2,5 százalékos javulása további több mint 30 új gyógyszer engedélyezését eredményezheti 10 év alatt  

– jegyezte meg Terence Flynn, a Morgan Stanley amerikai biofarmáciai kutatásokért felelős vezetője. – Ennek a megduplázása 60 új terápia jóváhagyását eredményezné, ami további 70 milliárd dolláros értéket jelentene a biofarmácia számára.” 

Épp a múlt héten a Ginkgo Bioworks gyógyszerkutató cég részvényei ugrottak meg, miután bejelentették, hogy ötéves felhő- és MI-partnerséget kötöttek a Google Clouddal. 

Sok egészségügyi rendszer már megkezdte a helyben tárolt adatok feltöltését a felhőbe, ami fontos lépés az MI előnyeinek kiaknázásához” – tette hozzá Flynn. 

Az MI különböző felhasználási területei tehát nagy segítséget nyújthatnak az egészségügyben. Egy felhőben tárolva az adatokat az MI/GL tanulhat belőlük, értékelheti azokat, ezzel egyre gyorsabban és pontosabban kaphatnak diagnózist a betegek, az orvosok túlterheltsége pedig valószínűleg enyhülne. A gyógyszerek engedélyezése is felgyorsulna, amely bevétel szempontjából igencsak kedvezne a gyógyszeripari vállalatoknak is.  

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn