olajár és benzinár kép: pixabay.com

Vajon még tovább nőhet a benzin ára az izraeli harcok miatt? 

Szerző: | 2023. október. 10. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az olajárak a hét elején 4-5 százalékkal nőttek, de az energiapiac gyorsan megnyugodott. Ha a közel-keleti konfliktus nem eszkalálódik, például Irán felé, akkor a világ olajára, így a hazai benzinár jelentős további növekedése sem valószínű.  

A kérdésre több válasz is adható: lehetséges, nem valószínű vagy még nem tudjuk. A Hamász hétvégi támadásai – a nemzetközi elemzők szerint – az olajpiacokat csak korlátozottan érinthetik, hacsak nem terjed tovább a konfliktus – jegyezték meg a CNBC-nek nyilatkozó szakértők. 

A CNBC-nek Vandana Hari elemző elmondta, hogy az olajpiacon némi kockázati felárral számolhatunk. Saul Kavonic a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy ha a konfliktus Iránt is érinti, a globális olajellátás 3 százaléka is veszélyben lehet, mivel Irán jelentős szereplő az olajpiacon. Összességében Vandana Hari szerint, ha nem terjed tovább, akkor a konfliktusnak valószínűleg korlátozott hatása lesz az olajpiacokra. 

Az olajellátás 20 százaléka veszélybe kerülhet 

Caroline Bain, a Capital Economics közgazdásza szerint a globális olajkereslet növekedni fog az év végén, emelkedő árakkal. Kavonic kiemelte, hogy 

az olajellátás ötöde veszélybe kerülhet, ha a Hormuzi-szoros olajforgalma fennakadást szenved. 

Az amerikai államkötvényekbe és dollárba történő befektetéseket a konfliktus felgyorsíthatja, mivel azokat válság idején keresik – mondta James Cheo, az HSBC munkatársa. Az izraeli központi bank bejelentette, hogy akár 30 milliárd dollárt is szánhat arra, hogy ezzel támogassa a sékelt. 

Mi várható a következő hónapokban? 

A konfliktus esetleges átterjedése Iránra jelentősebb hatással lehetne az olaj- és gázpiacokra. Amennyiben viszont a helyzet hamar megnyugszik, úgy az energiaárak visszaeshetnek a közeljövőben.  

A szerző véleménye: 

A világgazdaság jelenlegi növekedési kilátásai ugyanakkor fontosak maradnak az energiaárak terén. Egyfelől, mint szó volt róla, ma még nem lehet pontosan megjósolni, hogy a konfliktus átterjed-e például Iránra. Amennyiben igen, akkor elvben az sincs kizárva, hogy hosszabb időn keresztül emelkedő olajárak lehetnek az irányadók a piacokon. Másfelől, ha pár hét alatt mégis csillapodnak a harcok, akkor a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásai – rövid, illetve közepes, pár hónapos távlatban – feltehetően újra lefelé nyomhatják az olaj és a gáz világpiaci árjegyzését. 

Kép: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn