Így hasznosíthatják a mesterséges intelligenciát a hazai vállalkozások 

Szerző: | 2023. november. 29. | Hazai, Technológia

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Mesterséges Intelligencia Koalíció, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Neumann Technológiai Platform összefogásával megrendezett november 28-i konferencián az előadók bemutatták a mesterséges intelligencia jelentőségét a vállalatok számára, és konkrét lehetőségeket is felvillantottak.  

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedése és fejlődése sokak szerint nagyobb változásokat fog okozni az életünkben, mint amit az internet és az eddigi digitalizáció együttvéve. Mindenkit foglalkoztatnak az új MI-alapú technológiák, de még kevesen értjük igazán, hogy valójában mire is tudjuk majd használni a hétköznapokban vagy a cégünkben az MI-t? Hogyan profitálhatunk abból, ha gyorsan reagálunk, és a versenytársainkat megelőzve adaptáljuk a technológiát? Mi van a ChatGPT-n túl? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Mesterséges Intelligencia Koalíció, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Neumann Technológiai Platform összefogásával megrendezett november 28-i konferencián. 

A mesterséges intelligencia megjelenése az üzletmenetben 

Farkas-Kis Máté, a Perfekt Zrt. tanácsadójának előadásával kezdődött a rendezvény. Elmondta, nem kell életidegenként gondolni a mesterséges intelligenciára, hiszen bár úgy tűnik, gondolkodik, valójában matematikai alapokra épül. Azonban érdemes jól átgondolnunk, hogyan kérünk, kérdezünk tőle. A tanácsadó szerint fontos jó promptokat adni az MI-nek, hogy számunkra hasznos információval szolgáljon, és ne helyettünk, hanem nekünk dolgozzon.  

„Az irányítása alá eshetünk, ha nem nekünk, hanem helyettünk dolgozik”

– mondta. 

Kiemelte emellett a tudatosság fontosságát és azt, hogy minél jobban meg kell ismernünk az MI gondolatvilágát ahhoz, hogy tudatosan használjuk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ezekből a rendszerekből. 

Profitnövelés a koordináció automatizálásával 

Dorn András, a DAM Invisible Technology Zrt. vezérigazgatója úgy gondolja, hogy az MI nem beszivárogni, hanem egyenesen be fog robbanni az életünkbe. 

„Aki pedig nem tudja tartani a lépést, az nagyon le fog maradni”

– tette hozzá.  

Kiemelte az optimalizációt mint a vállalatok számára fontos feladatot. Hozzátette, hogy a 10 százalékos hatékonyság az ő cége esetében 50-100 százalékos profitnövekedést jelent. Az optimalizáció pedig növeli a hatékonyságot.  

Dorn András bemutatta, hogy vállalata hogyan igyekszik növelni a hatékonyságot az optimalizálással: az Excel-táblázatokat adatbázissal helyettesítették, emellett az IR:IS AIOPS elnevezésű mesterséges intelligenciával támogatott operációt is említette, amely képes különböző adatok ismeretében meghatározni például azt, hogy mely munkavállaló a legalkalmasabb egy adott feladatra. Az IR:IS mint munkatárs tehát képes adatalapú döntéseket hozni, emellett nincs szüksége szabadságra és mindig rendelkezésre áll, illetve 20 százalékkal hatékonyabb, mint az emberi munkaerő.  

A ChatGPT gyakorlati alkalmazása a marketingben 

Albrecht Marcell, a Plus Kreativ & Média Kft. üzleti vezetője (business executive) szerint a ChatGPT 30 százalékkal növeli a marketingszolgáltatások hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy azok ennyivel gyorsabban készülnek el a korábbinál.  

Emellett a felhasználási területek közül kiemelte a chatbotokat és a virtuális asszisztenseket, amelyek képesek azonnal válaszolni az ügyfelek kérdéseire, és a prediktív analitikai rendszereket – például a webshopok esetében –, amelyek már a látogatás pillanatában tudják, hogy az adott embert mi érdekli, és azokat a termékeket helyezi feljebb.  

Kiemelte, hogy bár a ChatGPT alkalmas többek között szöveg- és tartalomgenerálásra, ötletelésre, DALL-E pluginnal képgenerálásra, azonban mind helyesírásilag, mind tartalmilag érdemes felülvizsgálni a válaszait. 

Mesterségesintelligencia-megoldások szuperszámítógépen, avagy mire használja az ipar a HPC-t 

Kelemen Katalin, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség key account managere szerint megnövekedett a mesterséges intelligenciával végzett projektek száma. Bemutatta a szuperszámítógép felhasználásának főbb területeit, többek között az orvosi diagnosztikát, amelyben az MI betegekről készült felvételeket képes elemezni és diagnózist felállítani, gyártási folyamatokban elvégzi a minőség-ellenőrzést és a hibafelismerést, illetve kiemelte az agrárium és az MI kapcsolatát. Példaként elmondta, hogy az MI-nek meg lehet tanítani, hogy egy traktornak különböző meghibásodások esetén milyen a hangja, a későbbiekben pedig képes felismerni hang alapján azt, hogy hol hibásodott meg a szerkezet. 

Említette az önvezető autókat is, ahol szintén nagy szerepet kaphat a mesterséges intelligencia. Optimalizálhatja a közlekedési folyamatokat, segítséget nyújthat a forgalomkezelésben, az infrastruktúra fejlesztésében, illetve a közlekedésbiztonságban. 

Beszélő algoritmusok – Mesterséges intelligencia a gyakorlatban  

Damsa Andrei, a Neuron Solutions Kft. MI-tanácsadója bemutatta, hogyan is kell elképzelnünk a háttérben az MI működését. Elmondta, hogy a komplex matematikai műveletekre „ráborították az internetet”, ezáltal a modell sok szöveget látott, és algoritmus segítségével generálja a válaszokat. 

Kiemelte, a modellek statisztikai alapon működnek és nem gondolkodnak. 

A folyamatot tekintve a nagy nyelvi modell értelmezi a kérdést, majd átadja a keresőnek, amely az adatbázisban megkeresi a választ, ezt követően lefordítja az ember számára érthető nyelvre és visszaküldi a válaszát. 

Azonban kiemelte, hogy óvatosnak kell lennünk, hiszen ezek a rendszerek nem tévedhetetlenek, generálhatnak sértő vagy hamis tartalmakat. 

BookerBot AI – foglalási e-mailek és értékelések hatékony feldolgozása 

Vadász Gábor, a BDO Digital Hungary vezetője a BookerBot AI-t mutatta be a konferencián, amely mind az ügyfeleknek, mind a munkavállalóknak nagy segítséget nyújt. Említették többek között a HR-t segítő szűrőt, amely előre megszűri az álláshirdetésre leadott önéletrajzokat, és abban is segíthet, hogy kreatív, nem sablonos kérdésötleteket adjon a HR-es kollégának.  

Emellett besegíthet a hírlevélkészítésben, az értékelésekben, online chatbot formájában pedig elősegíti az online foglalást. Némi emberi beavatkozás segítségével gyakorlatilag átveheti az ügyfélszolgálati feladatokat:  

több nyelven is válaszolhat e-mailekre – nem egy automatikus válasszal, hanem egy, a kontextusnak megfelelően személyre szabottal.  

Segítség a mesterséges intelligencia adaptálásában 

A konferencián elhangzó előadásokat Fecht Szilárd, az MI EDIH projekt szakmai vezetője zárta. Ismertette az EDIH-kat, azaz az európi digitális innovációs központokat, amelyek támogatják a vállalatokat és a közszféra szervezeteit abban, hogy reagáljanak a digitális kihívásokra és versenyképessé váljanak. 

Kiemelte, hogy Magyarország nincs az élen a digitalizációban, a külföldi vállalatok vagy multik „két lépéssel előttünk járnak”. 

„Biztos vagyok benne, hogy használnak olyan eszközöket, amiket mi nem. Ilyen a mesterséges intelligencia” – mondta, azonban hozzátette, hogy „a magyar ész tele van innovációval, csak ezek elsikkadnak. Nekünk az a feladatunk, hogy támogassuk ezeket a megoldásokat”. 

Elmondta, hogy többek között segíthetik a vállalatokat a mesterséges intelligencia személyre szabott integrálásában, a szakmai kapcsolatok kialakításában, projektötletek kidolgozásában, illetve a szakemberek, a befektetők és más megfelelő források megtalálásában. 

Kiemelte továbbá, hogy segítséget nyújthatnak a hiányzó tudás pótlásában is: workshopokkal és oktatással megismertethetik az új trendeket és technológiákat, az MI korlátait, valamint azt, hogy mire lehet használni, illetve az általános etikai, jogi, biztonsági és fenntarthatósági kérdések sem jelentenek akadályt. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn