Egyetlen ábrán a világ legnagyobb fegyverexportőrei

Szerző: | 2023. december. 2. | Háború, Kiemelt

Tavaly a globális védelmi költségvetés elérte a 2,2 ezer milliárd dollárt. Ez volt a nyolcadik rekorddöntés nyolc év alatt. Lesz még durvább is.

Nyolcadik évben dőlt meg tavaly a globális védelmi kiadások összegének rekordja. A 2022-es 2,2 ezer milliárd dolláros csúcs az idei összesítésnél valószínűleg szintén már csak a második helyre lesz elegendő, de a pontos számok ismerete nélkül egyelőre elégedjünk meg a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adataival, amelyek a legnagyobb exportállamokat rangsorolják.

A statisztikák alapján a Visual Capitalist készített infografikát a globális fegyverexport óriásairól, illetve arról, hogy hány százalékát birtokolták a világ fegyvereladásainak a 2018 és 2022 vége közötti időszakban.

Az adatokban éppen a vizsgált időszak miatt jelentős változás lesz a következő összesítéskor, különös tekintettel az ukrajnai háború által előidézett fegyverkezési versenyre.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

A legnagyobbak legnagyobbja természetesen az Egyesült Államok. Az adott időszakban a nemzetközi fegyverszállítások 40 százalékáért volt felelős, ezzel toronymagasan vezeti a mezőnyt még Oroszország előtt is, amely a maga 16 százalékával a második. Ebben a tekintetben a rangsor egészen biztosan változik jövőre, valószínűleg nem csak a százalékok tekintetében. Az ukrajnai háború és a kínai „hadiipari önellátás” jelentősen apasztja az orosz fegyverexportot, Moszkva inkább az import tekintetében várhat előrelépést a statisztikákban.

Francia magabiztosság, dél-koreai ambíciók

A franciák 11 százaléka a harmadik helyre volt elegendő: az előző öt év méréseihez képest azonban óriási mértékben, 44 százalékkal nőtt az eladásaik száma. Ez jórészt az indiai értékesítéseknek köszönhető, amelyek 62 harci repülőgépet és négy tengeralattjárót is tartalmaztak, ezzel pedig a francia fegyverkereskedelem egyharmadát tették ki.

A rangsorban Kína következik 5 százalékos részesedéssel, majd Németország és Olaszország fej fej mellett 4 százalékkal, őket Nagy-Britannia és Spanyolország követi 3-3 százalékkal.

Külön figyelmet érdemel Dél-Korea (2 százalék) rohamosan növekvő fegyverexportja, amely az előző mért időszakhoz képest 74 százalékkal teljesített jobban.

A távol-keleti ország ambiciózus célt görget maga előtt: 2027-re a világ negyedik legnagyobb szállítójává szeretne válni.

Dél-Korea szereplése azért is érdekes, mert Kínával és az Egyesült Államokkal együtt egyike azon három országnak, amely a tíz legnagyobb fegyverimportőr listáján is szerepel.

Az igazán figyelemreméltó azonban a SIPRI következő adatgyűjtése lesz. Mind az exportőrök, mind az importőrök tekintetében ugyanis óriás változás várható az éremtáblázatban. Amit most látunk, még csak a hurrikán előtti vihar csendje.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/PAP/Tomasz Waszczuk

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn