Még újév előtt megállapodtak az Európai Parlament képviselői 

Szerző: | 2023. december. 14. | Technológia

Az Európai Unió parlamenti képviselői megállapodtak a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályairól, amelyek célja, hogy a potenciálisan nem veszélyes MI-rendszereket ne korlátozzák, míg a kockázatos társaikat szigorúbb szabályozás alá vonják. 

Az európai parlamenti képviselők politikai megállapodást kötöttek a Tanáccsal egy olyan törvényjavaslatról, amely biztosítja, hogy a mesterséges intelligencia Európában biztonságos legyen, tiszteletben tartsa az alapvető jogokat és a demokráciát, miközben a vállalkozások virágozhatnak és terjeszkedhetnek – áll az Európai Parlament közleményében. 

Az EU-s törvényhozóknak nem volt, és továbbra sincs egyszerű dolga, hiszen a mesterséges intelligencia egy rohamosan fejlődő ágazata a technológiának, és nagyon nehéz lépést tartani a legújabb vívmányokkal. Emellett kihívást jelenthet az arany középút megtalálása, hiszen úgy kell biztonsági okokból korlátozni a kockázatos MI-modelleket és egyéb technológiákat, hogy az a mesterséges intelligencia fejlődésének minél kevésbé szabjon gátat. 

A közleményből kiderült, hogy mely MI-rendszereket tiltotta be az Európai Parlament: 

  • az olyan biometrikus kategorizálási rendszerek, amelyek érzékeny jellemzőket használnak (pl. politikai, vallási, filozófiai meggyőződés, szexuális irányultság, faji hovatartozás), 
  • az internetről vagy a térfigyelő kamerák felvételeiből származó arcképek nem célzott lekérdezése arcfelismerő adatbázisok létrehozása céljából, 
  • érzelemfelismerés a munkahelyeken és oktatási intézményekben, 
    társadalmi viselkedésen vagy személyes jellemzőkön alapuló társadalmi pontozás, 
  • az emberi viselkedést manipuláló mesterségesintelligencia-rendszerek, amelyek megkerülik az ember szabad akaratát, 
  • az emberek (koruk, fogyatékosságuk, szociális vagy gazdasági helyzetük miatti) kiszolgáltatottságának kihasználására használt mesterséges intelligencia. 

Kitértek a kivételekre is a közleményben.  Ugyan az európai törvényhozók adatvédelmi aggályok miatt teljes mértékben be akarták tiltani az arcszkennelés és az egyéb távoli biometrikus azonosító rendszerek nyilvános használatát, a tagországok kormányai azonban sikeresen kialkudtak egy kivételt: biometrikus azonosítást bűnüldözési célra engedélyezett használni, azonban ez előzetes bírói engedélyhez van kötve és szigorúan meghatározott bűncselekményi listák esetében használható.  

A magas kockázatú rendszerekre vonatkozó kötelezettségek

A képviselők a magas kockázatúnak minősített mesterségesintelligencia-rendszerek esetében (az egészségre, a biztonságra, az alapvető jogokra, a környezetre, a demokráciára és a jogállamiságra gyakorolt jelentős potenciális káros hatásuk miatt) egyértelmű kötelezettségekről állapodtak meg. Többek között a választások kimenetelének és a szavazói magatartásnak a befolyásolására használt MI-rendszerek magas kockázatúnak minősülnek. A polgároknak joguk lesz panaszt tenni az ilyen megoldásokkal kapcsolatban, és magyarázatot kaphatnak a magas kockázatú mesterségesintelligencia-rendszereken alapuló, a jogaikat érintő döntésekről – áll az Európai Parlament közleményében. 

Ezek a szabályok vonatkoznak az általános MI-rendszerekre 

A képviselők abban állapodtak meg, hogy az általános célú mesterségesintelligencia-rendszereknek és az általuk használt GPAI (General Purpose Artificial Intelligence, azaz általános célú mesterséges intelligencia)-modelleknek a Parlament által eredetileg javasolt átláthatósági követelményeknek kell eleget tenniük. Ennek megfelelően technikai dokumentációt szükséges készíteniük, be kell tartaniuk az uniós szerzői jogi szabályozást, illetve fel kell fedniük a képzéshez használt tartalmakat – derül ki a közleményből. 

A rendszerkockázatot jelentő, nagy hatású GPAI-modellek esetében a Parlament tisztségviselői szigorúbb kötelezettségeket írnak elő. Amennyiben ezek megfelelnek bizonyos kritériumoknak, értékelniük és csökkenteniük kell a rendszerszintű kockázatokat, bejelentést kell tenniük a Bizottságnak a súlyos incidensekről, biztosítaniuk kell a kiberbiztonságot, illetve be kell számolniuk az energiahatékonyságukról.  

Az EU igyekszik támogatni a kkv-kat és az innovációt  

A képviselők biztosítani szeretnék, hogy a vállalkozások – különösen a kkv-k – az értékláncot irányító ipari óriások nyomása nélkül fejleszthessenek ki mesterségesintelligencia-megoldásokat. Ennek érdekében a megállapodás támogatja az úgynevezett szabályozási tesztkörnyezeteket (regulatory sandbox) és a nemzeti hatóságok által létrehozott valós teszteléseket, amelyek célja az innovatív MI kifejlesztése és betanítása a piacra kerülés előtt – olvasható az Európai Parlament közleményében.  

Azonban a folyamat itt még nem ér véget. Az elfogadott szöveget a Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia ahhoz, hogy uniós jogszabállyá váljon. A Parlament Belső Piaci és Állampolgári Jogi Bizottsága egy soron következő ülésén szavaz a megállapodásról. 

A szabályok megszegése a jogsértéstől és a vállalat méretétől függően 35 millió eurótól (vagy a globális forgalom 7 százalékától) 7,5 millióig (vagy a forgalom 1,5 százalékáig) terjedő bírsággal sújtható. 

Kapcsolódó:  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn