Az USA-ban kezdenek kiábrándulni az amerikai álomból  

Szerző: | 2023. december. 17. | Infláció, Társadalom, Világgazdaság

Az infláció hatása túlmutathat az amerikaiak pénztárcájára nehezedő nyomáson. Szélesebb körűvé válhat és elmélyülhet, ezzel az elmúlt években jelentkező gazdasági problémák olyan súlyosak lehetnek, amilyenre generációk óta nem volt példa. Az amerikaiak többsége úgy érzi, hogy a jövedelmük nem tartja a lépést a növekvő inflációval, és a Biden-adminisztráció intézkedéseit sem tartják kielégítőnek.  

Manapság egyre többen vélik úgy, hogy életkörülményeik rosszabbak, mint amilyen a szüleiké volt. Ezt sok 1965–1995 között született ember osztja, tehát olyanok, akik aktív kereső életkoruk csúcsán járnak, így különösen releváns számukra a kérdés. Ez az érzés ellentétes amerikai álomról alkotott elképzeléssel. 

Az elmúlt években tapasztalt inflációt az Egyesült Államok közel negyven éve nem látott. Az amerikaiak szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák rosszabbak, mint a korábbi generáció krízisei – a 2008–2009-es nagy gazdasági világválság, a 90-es és 80-as évek recessziós periódusai, illetve az 1970-es évek olajválsága és inflációja. 

Nyilván a problémák aktualitása élénkebbé teszi a helyzet megélését, de mindenképpen kiemelendő, hogy sok felnőtt nem tapasztalt még ilyen mértékű inflációt. Ráadásul a 65 év felettiek, akik a 70-es években nőttek fel, a mostani problémákat szintén komolyabbnak érzékelik. 

A személyes tapasztalatok szkeptikussá teszik az amerikaiakat 

Az ország makromutatói, mint a munkahelyek számának növekedése, a foglalkoztatás, a GDP, sőt még az inflációs ráta is gyakran mutatta erősödés vagy javulás jeleit az elmúlt hónapokban. 

A CBS megkérdezte az embereket, mire figyelnek oda jobban, a válasz pedig az, hogy sokkal inkább személyes tapasztalataikra, mint ezekre a gazdasági mutatókra. A munkaerőpiac pedig, habár erős,

a megkérdezettek háromnegyede úgy érzi, jövedelmük nem képes tartani a lépést az infláció növekedésével. 

Továbbá egy olyan érzület is eluralkodott, amely szerint a lehetőségek csak a gazdagabb társadalmi csoportokban növekednek, a középosztályban nem. Az amerikaiak továbbra is szkeptikusabbak az egyenlőtlen esélyekkel kapcsolatosan, de a „mindenkinek lehetősége van előrelépni” ideájának a népszerűsége is csökkent a koronavírus előtti időkhöz képest. 

Mi lehet a megoldás? 

A több kamatlábemelés nem túlzottan népszerű ötlet az inflációkezelés terén. Leginkább a legalacsonyabb jövedelműek körében nem. A munkanélküliség növekedését (ami talán a magas kamatlábak következménye) még akkor sem szeretné látni egyetlen amerikai sem, ha ez az infláció letörését jelentené. 

Amikor az 1970-es években az USA magas inflációval küzdött a CBS News felmérést készített erről, illetve a kormányzati árszabályozásról. A CBS most is hasonló kérdést tett fel, amelyből kiderült, hogy a többség szintén támogatna egy ilyen ötletet. 

Az árszabályozást rengeteg demokrata támogatja, és annak ellenére, hogy a Republikánus Párt elvileg szabadpiacpárti, a szavazóik több mint a fele szintén támogatja ezt az intézkedést. 

A rossz gazdaságért az infláció a fő felelős – vélik az amerikaiak 

Az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy egy elnök igenis képes kontrollálni az inflációt. 

Hasonló kérdések alapján az 1970–80-as évekről ugyanez derül ki. Tekintettel a világgazdaság összetettségére – és arra, hogy az emberek az infláció több okát is felismerik –, bizonytalan lehet, hogy egyesek mennyire képesek felmérni a kormányzat hatáskörét. Akárhogy is, ha az infláció magas, az Joe Biden elnök inflációkezelésének megítélésén fog rontani.

A magasabb fogyasztói kereslet formájában jelentkező inflációért az emberek nem magukat hibáztatják. A fő okok szerintük messzebbre mutatnak: a nemzetközi tényezőkre, a vállalati túlárazások gyanújára és a kormányzati kiadásokra. 

Továbbra is az infláció a legfőbb ok, amiért az emberek rossznak érzik az amerikai gazdaságot. Az általános vélemények még mindig negatívak (bár ez nagyrészt a pártállásra is visszavezethető), és ismét közelebb állnak az idén tavasszal tapasztalható pesszimizmushoz, mint az őszi optimizmushoz. Az idei évben a “rossz” választ adók száma a 60-as évek közepének szintjéhez közelít, ami már inkább az általános kilátásokkal kapcsolatos folyamatos bizonytalanságot tükrözi.  

Biden inflációkezelését még mindig sokan elutasítják, és  

az amerikaiak inkább gondolják úgy, hogy a kormányzat intézkedései növelték, mintsem csökkentették az inflációt. 

A gazdasági törvényhozással kapcsolatos eredményeit gyakran reklámozza a Biden-adminisztráció, de az amerikaiak véleménye vegyes az olyan törvényekkel szemben, mint például a Build Back Better Act (kb. építsük vissza jobban törvény) vagy az Inflációcsökkentési törvény. Sokan, még az elnök pártján belül is azt mondják, hogy ezek nem elég népszerűek. 

Build Back Better Act 
A Build Back Better Actet az hívta életre, hogy bár az amerikai gazdaság motorja a kemény munka és a találékonyság, ez mégis a társadalom felsőbb rétegeit szolgálja. A középosztály ezzel szemben nem kap elég megbecsülést és megfelelő életkörülményeket. 
A törvény célja a középosztály megerősítése különböző szociális intézkedések által, olyan módon, hogy eközben az USA a klímacélokat is tartani tudja. E jogszabályban szerepel például a gyógyszerek árának csökkentése, a minőségi oktatás elérhetőségének kiterjesztése vagy a tisztaenergia felhasználásának támogatása. 

Forrás: CBS News.  

(A CBS felmérése 2144 amerikai felnőtt megkérdezésével zajlott 2023. december 6 és 8 között. A hibahatár +/– 2,8 százalékpont.) 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn