Poloskát találtak az ukrán hadsereg parancsnokának irodájában

Szerző: | 2023. december. 18. | Háború, Kiemelt, Makronóm Morzsa

Zaluzsnij tábornok és Zelenszkij konfliktusa az utóbbi időben egyre látványosabb lett, így most arról folynak a találgatások, hogy vajon az oroszok vagy maguk az ukránok próbálták lehallgatni a haderő első emberét.

Mielőtt beköltözhetett volna, a biztonsági szolgálat emberei lehallgatót találtak Valerij Zaluzsnij, az ukrán haderő főparancsnokának új irodájában. A nyomozást azonnal megindították, miközben hangsúlyozták, hogy egyrészt Zaluzsnij még nem az új helyiségben dolgozott, másfelől a poloska üzemképtelen állapotban volt, vagyis valaki még csak a lehallgatás előkészületeit tette meg.

A Zaluzsnij–Zelenszkij viszály az utóbbi hónapokban egyre nyilvánvalóbbá vált, táptalajt adva azoknak a véleményeknek, amelyek a politikai és a katonai vezetés között húzódó súlyos ellentétekről számoltak be.

Nem kellett volna nyíltan beszélni

A legnagyobb botrányt a főparancsnok egy a The Economistben publikált írása robbantotta ki, amelyben elsőként ismerte el az ukrán legfelsőbb körökből az ellenoffenzíva kudarcát, írta le a tabunak számító „patthelyzet” kifejezést és mutatott rá az ukrán katonák halálozási arányára, ami miatt az emberhiány súlyosabb problémává vált, mint a fegyversegélyek akadozása.

A sikerpropagandába belekövesedett kijevi vezetés azonnal nekirontott a főparancsnoknak,

egyes parlamenti képviselők odáig mentek, hogy az azonnali leváltását követelték, mások engedékenyebbek voltak, és csupán finoman oroszbarátsággal vádolták meg.

Népszerűsége miatt a tábornok egyelőre megtarthatta a pozícióját, ám több forrás szerint csupán idő kérdése, hogy Zelenszkij mikor távolítja el. A mostani lehallgatásbotrány mindenesetre jól mutatja, hogy mekkora bizalomvesztés lett a felek között: még az ukrán elemzők véleménye is megoszlik arról, hogy a poloskát orosz ügynökök vagy maga az ukrán titkosszolgálat telepítette Zaluzsnij irodájába.


Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn