Jó hír: Szegedre érkezik a kínai BYD óriásberuházása 

Szerző: | 2023. december. 22. | Hazai, Kiemelt, Világgazdaság

Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD. Ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be a tárca közlése szerint pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A tárcavezető arról számolt be, hogy a globálisan az idén minden negyedik elektromos autót eladó kínai vállalat a világpiaci sikerei nyomán újabb gyárakat épít, és ehhez sokáig keresett helyszínt Európában is. 

A cég igazgatósága végül a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel lefolytatott, nem kevesebb mint 224 tárgyalási fordulót követően december közepén úgy döntött, hogy Szegeden építi fel első üzemét a kontinensen, amely hazánkban immár a hatodik autógyár lesz – tájékoztatott. 

Az elmúlt 224 tárgyalási forduló alatt világosan bebizonyítottuk azt, hogy egy nemzetgazdaság van, és ennek a nemzetgazdaságnak a sikerében mindannyian érdekeltek kell, hogy legyünk, függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vallunk vagy milyen pártban politizálunk 

 – fogalmazott Szijjártó Péter. 

A BYD Komáromban már  2017 óta gyárt elektromos buszokat, az idén nyáron pedig bejelentette a cég egy akkumulátor-összeszerelő üzem létesítését Fóton, a fóti beruházás értéke 10 milliárd forint.  

Az idén szeptemberig több mint 20 ezer milliárd forintnyi bevételt regisztráló, nagyjából 630 ezer főnek munkát adó  

BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fog előállítani Magyarországon, és ez a projekt a hazai gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházása lesz, amely nyomán több ezer új munkahely jön létre. 

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a kormány pénzügyi támogatást nyújt a beruházáshoz, viszont ennek mértékét csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra. 

Magyarország vezető szerepe a technológiai forradalomban. 

A tárcavezető közölte, hogy mindez tovább erősíti a magyar gazdaság pozícióit, a hosszú távú gazdasági növekedés alapjait, egyúttal pedig hazánk szerepét a globális elektromosautó-ipari átállásban. 

Ez a beruházás is aláhúzza, hogy Magyarország vezető szerepet játszik a technológiai forradalomban. Nagyon régen volt már olyan, hogy ilyen alapvető globális technológiai megújulásban hazánk az élen járt volna, most ez történik

– mutatott rá. A miniszteraz együttműködésért köszönetet mondott képviselőtársainak, a szegedi városvezetésnek és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél dolgozó kollégáinak is.Hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek során válságok sorozatán ment keresztül a világ, viszont volt egy folyamat, amely minden bizonytalanság ellenére töretlenül, stabilan ment előre, ez pedig az európai és a globális gazdaság egyfajta gerincoszlopának számító autóipar elektromos átállása. 

Szavai szerint ez a folyamat meghatározó lesz a következő világgazdasági korszak szempontjából, és ez az új iparág dönti majd el, hogy a világ mely országai lesznek ennek a nyertesei és melyek a vesztesei. 

Hogy melyik ország mely kategóriába kerül, azt pedig az dönti el, hogy melyek tudják magukhoz vonzani ezen új autóipari korszak beruházásait

– mondta. Majd emlékeztetett arra, hogy három prémium német autómárka már jelen van Magyarországon, és az Audi, a BMW, illetve a Mercedes is ide helyezte elektromobilitási stratégiája egy jelentős részét. 

Szinte a teljes gyártási folyamat Szegedre kerül 

A több ezer új munkahelyet létrehozó BYD az akkumulátorgyártás és a vegyipari tevékenységek kivételével a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja meg. A vármegyeszékhely önkormányzata a közleményében azt írta, a dinamikusan fejlődő világcég Szegeden, a város határában lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában építi fel az elektromosautó-gyárát, ahonnan az európai piacot szolgálja majd ki.  

A világ vezető elektromos és plug-in hibrid autó gyártója,  

a kínai BYD Szegedet a nemzetközi szintű kutatói háttere, tudományos rangja, kiváló infrastruktúrája, kedvező elhelyezkedése, zöldszemlélete miatt választotta európai gyártóközpontjának  

– áll az önkormányzati közleményben. 

Már hónapok óta megjelentek találgatások, hogy a BYD a jelenlévő buszgyártó és akkumulátor üzeme mellett autógyár is érkezhet Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök októberi kínai látogatásakor a cégnél tett látogatása alkalmával találkozott a BYD elnökével, Vang Csuan-fuval. Már akkor jelentős vállalati beruházásokat jelzett, amelyek jó hatással lesznek a dél-magyarországi foglalkoztatásra.  

A miniszterelnök a nagyarányú vendégmunkás-beáramlással kapcsolatos kérdésre válaszolva a csütörtöki sajtótájékoztatóján is beszélt potenciális nagyberuházásokról, kijelentve, hogy az ország déli régióinak még mindig jelentős a munkaerő-tartaléka, így arra számítanak, hogy ezek mozgósításával meg tudják oldani a munkaerő-szükségletet.  

(Forrás: MTI) 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn