Folytatódik minden idők egyik legsikeresebb kormányzati hitelprogramja 

Szerző: | 2023. december. 28. | Hazai

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig tovább folytatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára.

2023-ban a kormány visszaszorította az inflációt, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés helyreállítása kerül középpontba, hogy jövőre a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalékkal növekedjen. Ebben kulcsfontosságú a fogyasztás helyreállítása, a beruházási ráta GDP-hez mért szintjének 25 százalék fölött tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása.  

A fogyasztás, így a kereslet csökkenésével párhuzamosan a belgazdaság teljesítményére érzékeny ágazatok beruházási teljesítménye 2023-ban visszaesett, ezért szem előtt tartva a versenyképességet, 2024-ben támogatni kell a beruházások helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása is, amely egyúttal a munkahelyek megvédéséhez és a gazdasági növekedés bővüléséhez is hozzájárul.  

A nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva a 200 milliárd forintos keret a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására lesz felhasználható. A hitelprogram folytatása során kiemelten támogatandók az alábbi gazdasági szektorok: (1) élelmiszeripar, (2) építőipar, (3) telekommunikáció, (4) gyógyszergyártó szektor, (5) turizmus és vendéglátás, (6) autóipari beszállítók, (7) logisztika, valamint (8) a zöldipart és energiahatékonysági átállást támogató beruházások.  

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása során a kormány még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozások számára,  

ami a jelenlegi kamatkörnyezetben jelentős segítséget jelent számukra. A hitelprogram keretében forinthitel esetében 5 százalékos, euró alapú hitel esetében 3 százalékos szinten lesznek elérhetők a források.  

A kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében 2023. február 1-jén indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, melynek keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel volt igényelhető. A hitelprogram forrásai a magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett voltak elérhetők 2023-ban, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten. A program rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1.000 milliárd forintra emelte. Jelenleg a szerződött ügyletek összege meghaladja a 950 milliárd forintot, miközben a folyósítások értéke már elérte a 700 milliárd forintot. 

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn