Pánikban az EU Kína miatt, máig sincs igazi B-terv

Szerző: | 2023. december. 28. | Geopolitika, Uncategorized, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez a július 16-i írásunk a negyedik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Akkor azt írtuk, hogy „a tragikusnak ígérkező kínai exportkorlátozás okozta káosz megoldására felkért európai gyártók szó szerint kiröhögik a brüsszeli csapatot”.

Az eredetileg tehát július 16-án megjelent cikkünkben így fogalmaztunk: „Óriási bajban az uniós ipar és az egész zöldátállási terv, pedig Kína még éppen csak vicsorított egyet két kritikus nyersanyag, a gallium és germánium exportjának korlátozásával. Az Európai Bizottság egyhetes kómába esett az ütést követően, most pedig az európai gyártóktól vár megoldást – minden segítség nélkül, csak úgy felszólítva őket, hogy oldják meg a problémát. A válasz egyelőre több mint cinikus.” 

Ezt írtuk: „Az egész úgy kezdődött, hogy Kína visszaütött. Joe Biden és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke versenyt szajkózzák a kockázatmentesítés kifejezést, amely a felszínen az USA és az Európai Unió zöldátálláshoz szükséges nyersanyagbeszerzésének és -gyártásának diverzifikációját, a mélyben pedig Kína kiszorítását jelenti a globális kereskedelemből. A chipek és a félvezetők gyártásához nélkülözhetetlen alkatrészek exportkorlátozásába az USA és Japán mellé határozott lépéssel beszállt Hollandia is, Európa egyetlen, valóban félvezetői csúcstechnológiával büszkélkedő országa, és hasonló tiltó rendelkezéseket hozott Kínával szemben.  

Peking ezen a ponton unta meg az egyoldalúságot, és bejelentette, hogy augusztus 1-jétől exportkorlátozást vezet be a galliumra és a germániumra, arra a két nyersanyagra, amely nélkül az egész zöldátállási terv dugába dőlhet. A helyzet kritikus: Európa 98 százalékban függ a kínai nyersanyagexporttól a digitális és zöldátállás területén, a gallium 71, a germánium 45 százalékát vásárolja Pekingtől” – hívtuk fel a figyelmet. 

További részletek: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn