Egyelőre marad egyben a német kormánykoalíció

Szerző: | 2024. január. 3. | Kiemelt, Világgazdaság

Nem nagy előnnyel, de többen vannak a német szabaddemokraták között, akik szerint a pártnak meg kell maradni kormányerőnek. Pedig az FDP népszerűsége katasztrofális: 5 százalék körül billeg.

Az egyre mélyebbre süllyedő népszerűségi index, majd a hesseni és a bajor regionális választásokon bekövetkezett katasztrofális vereség után (a párt még az 5 százalékos küszöböt sem érte el) a német Szabaddemokrata Párt (FDP) tartott egy belső szavazást, egyetlen egyszerű kérdéssel: maradjon-e tovább is a kormányban a Christian Lindner pénzügyminiszter vezette, immár törpepárttá zsugorodó politikai tömörülés, vagy inkább hagyja el a politikai válság tépte, költségvetési botrányok szaggatta vitorlájú, egyre nehezebben irányítható hajót.


Az aggodalom teljesen jogos: a jelzőlámpa-koalíció hibát hibára halmoz, a belső feszültségek pedig egyre élesebben ütköznek ki Lindner és elsősorban Robert Habeck gazdasági miniszter között. A helyzet már odáig is fajult, hogy a két tárcavezető kizárólag hivatalos úton és írásban volt egymással hajlandó szóba állni, leveleiket gondosan a „Tisztelt Kolléga!” megszólítással kezdve.

A kormány népszerűségi indexe zuhanórepülésben. A szabaddemokraták jelenleg az 5 százalék környékén egyensúlyoztak, pedig nyáron, amikor „még” 7 százalékon álltak, már vészharangot kongattak. A legnagyobb egyéni vesztes kétségtelenül a Zöldek gazdasági minisztere, Robert Habeck, akiről a megkérdezett németek 50 százaléka már akkor azt mondta, jobb lenne, ha lemondana és hazamenne fotelpolitizálni.


Egy pici párt kis többsége

A párt 76 ezer tagjából mindössze 26 ezren szavaztak, az eredmény pedig 52 százalék volt azok javára, akik úgy döntöttek, hogy az FDP továbbra is maradjon a kormányt alkotó hármas pártszövetség tagja. A szabaddemokraták főtitkára szerint óriási kihívások várnak Németországra mind a gazdaságpolitikában, mind a költségvetési területen, ezeknek pedig (legalábbis a szavazók 52 százaléka szerint) a kabinet az FDP és Lindner nélkül nem tud megfelelni.

Tény, hogy az FDP és a pénzügyminiszter legendásan szigorú költségvetési politikája, ellenkezése az újabb és újabb hitelekkel kapcsolatban nem könnyíti meg a párt dolgát olyan időkben, amikor a német gazdaság egyébként is ingatag lábakon áll az energiaválság, az erőltetett zöldátállás és az ukrajnai háború lelombozó gazdasági következményei miatt.

Ugyanakkor mindhárom párt részéről látszik az igyekezet, hogy valahogyan egyben tartsák a koalíciót. Legendásan rossz viszonyuk ellenére még a Habeck vezette Zöldek is csak veszítenének az FDP távozásával. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a konzervatívok 30 százalék felett járnak, ami kétszerese a Zöldek és a Scholz-féle szociáldemokraták mutatóinak.

Igaz, a Lindner-párt 5 százaléka nem befolyásolja a kormányon belüli erőviszonyokat, de komoly figyelmeztető jelzést küld az egész koalíciónak: ilyen számokkal nem lehet választást nyerni két év múlva.

***

Kapcsolódó:


Nyitókép: Christian Lindner pénzügyminiszter
Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn