Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás 

Szerző: | 2024. január. 8. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Tavaly tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott, ez a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb. Áramból 41 terawattórányit használtunk el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél. A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát. 

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban. A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában éves összevetésben 10,7 és 11 százalékos volt. A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a mintegy 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3 százalékkal múlta felül 2022 utolsó három hónapjának a szintjét. 

Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás a megelőző év azonos hónapjához képest, és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést hozott. 

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló kalkuláció szerint az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében gázból közel 2,5 milliárd köbméter, áramból mintegy 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához viszonyítva ezek a számok 1,8, illetve 3,1 százalékos növekedést mutatnak. 

Az idei esztendő a gazdasági növekedés helyreállításának az éve lesz, ami a vállalkozások energiaigényének emelkedésével járhat. A magyar családok változatlanul Európában a legolcsóbban jutnak hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz. Ezért a kormány elkötelezett amellett, hogy megvédje a rezsicsökkentést. A legutóbbi adatok szerint földgázból a háztartások mindössze tíz, áramból pedig a húsz százaléka fogyasztott a rezsivédett sáv feletti mennyiséget. Az ellátásbiztonság fontos garanciája, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége még mindig 86 százalék fölötti. A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalék, ez az európai országok közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlag több mint kétszerese.  

A kormány számos intézkedéssel segíti a tudatos felhasználást. Többféle támogatással ösztönzi például a vállalkozások, a középületek és a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítását a decemberben elfogadott helyreállítási terv és annak REPowerEU energetikai fejezete is.

A január közepén megnyíló Napenergia Plusz Program a családok számára kínál vissza nem térítendő forrást a zöldenergia saját célú termeléséhez és későbbi fogyasztásra eltárolásához. Az egy ingatlanra jutó akár 5 millió forint állami hozzájárulás erősíti a háztartások önellátási képességét, tartósan mérsékli az áramszámlájukat. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn