Már most túllépte a magyar napenergia-kapacitás a 2030-ra kitűzött célt 

Szerző: | 2024. január. 12. | Hazai, Zöldenergia

Az idei év elejére 1632 megawattal nőtt a napelemes rendszerek beépített teljesítménye Magyarországon. A tavalyi gyarapodás több mint másfélszerese a korábbi rekordévben, 2022-ben regisztrált növekedésnek. A kormány továbbra is kiemelt ügyként tekint a zöldenergia terjedésének elősegítésére. 

Az új éves csúccsal 5600 megawatt fölé emelkedett az összes napenergia-kapacitás. Az előzőleg 2030-ra várt teljesítmény így akár már az idén rendelkezésre állhat. A következő évtized elejére a korábbi vállalás kétszerese, 12 gigawatt az új célszám. A kormány a hamarosan induló Napenergia Plusz Programmal is ösztönzi a zöldenergia-termelést és annak eltárolását. 

Az átviteli rendszerirányító Mavir előzetes adatai szerint 2024 elejéig 5649 megawatt napelemes kapacitást kapcsoltak rendszerbe Magyarországon. Az ipari naperőművek 3332 megawattját a háztartási méretű létesítmények 2317 megawattja egészíti ki. 

„A 2023-as növekedés nemcsak bármely korábbi esztendő adatát múlja felül, hanem több új teljesítmény létesítését is takarja annál, mint amennyi 2020-ig kiépült (1415 megawatt).  

A tavalyi bővülés közel fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművek üzembe helyezéséből” – írták. 

Az elemzés kiemelte, az 50 kW feletti naperőműparkok múlt nyáron érték el eddigi teljesítményük csúcsát, augusztus 12-én már több mint 2731 megawattot termeltek. 

A Napenergia Plusz Program ösztönzi a zöldenergia további térnyerését 

A háztartási méretű kiserőművek száma 2023-ban meghaladta a negyedmilliót. Tehát már negyedével több ilyen létesítmény működik hazánkban, mint amennyit a korábbi becslés 2030-ra tartott elérhetőnek. 

A népszámlálási adatok szerint a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. 

A zöldenergia fokozott hasznosítását 2024-ben számos kedvező változással, szabályozási és pénzügyi eszközökkel ösztönzi a kormány. A háztartások 75 milliárd forint keretösszegű támogatásra pályázhatnak a napelemet és energiatárolót egyszerre tartalmazó modern rendszerek telepítése esetében.  

A Napenergia Plusz Program jóvoltából a lakossági felhasználók körében is folytatódhat a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon. 

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia 

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A Mavir a tavalyelőtti 293-hoz képest 2023-ban 1045 negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén, 2023-ban 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen. A megújuló teljesítmény ugrásszerű növekedéséhez jelentős hálózati és tárolói beruházásokkal szükséges alkalmazkodni az ellátás biztonságának megőrzése érdekében – hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium (EM). 

A tárca megerősítette: az idén ezért is kapcsolnak újabb fokozatba az áramhálózati beruházások, még több helyszínen kezdődnek meg alállomási és távvezetéki korszerűsítések, kapacitásbővítések.  

A következő évekre tervezett fejlesztések további több ezer megawattnyi zöldenergia-termelő teljesítmény biztonságos befogadását alapozzák meg. 

A villamosenergia-rendszer terhelését csökkentik, a rugalmasságát növelik az energiatárolókba történő beruházások is. A hazai vállalkozásokat egy januárban induló önálló kiírás támogatja a tárolók létesítésében. A cégeknek szóló 62 milliárd forintos pályázat eredményeként a jelenlegi összteljesítményt hússzorosan felülmúló ipari tárolói kapacitás épülhet ki 2026 nyarára – hívta fel a figyelmet az EM. 

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a termelés és a saját célú felhasználás elősegítését nemcsak energiapolitikai-klímavédelmi, hanem gazdasági-versenyképességi okokból is kiemelt feladataként kezeli a kormány. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn