A német csodafegyver: havi 150-190 ezer forintnyi korlátozott zsebpénz a menekülteknek

Szerző: | 2024. január. 29. | Geopolitika, Kiemelt, Társadalom

Az egyik legrégebbi körzetvezető, Martina Schweinsburg az 1990-es német újraegyesítés óta van hivatalban. A türingiai Greiz körzetben most ő az első, aki saját kezdeményezésére bevezette a menekülteknek szóló fizetési kártyát. A körzetébe 740-en vannak beosztva, és eddig 200-an vehették át a fizetőkártyájukat. Az első menekültek készpénzt követeltek, majd tiltakozásul jó páran távoztak. Több kerületben zajlik hasonló kísérlet. 

Németországban több helyen is tárgyalnak a menekültek fizetési kártyáiról. Az oltalomkérőnek az ellátásától függően havi 300-400 eurót töltenek fel a fizetőkártyára. Emellett mindegyikük 100 euró körüli zsebpénzt kap, amit készpénzben fizetnek ki nekik.  

A kerületben kibocsátott Mastercard kártyával mindenhol lehet vásárolni, ahol kártyás fizetést elfogadnak. De csak az adott régióban, vagyis a szűken vett greizi körzetben.  

Ez lehetetlenné teszi a pénz átutalását a saját országukba vagy a gyakori kölcsönök visszafizetését az embercsempészeknek. 

A kártyára csak akkor lehet pénzt feltölteni, ha a tulajdonosa havi egyszer személyesen jelentkezik a feltöltésre, és a hatóságok a kártyát, bármilyen gyanús tranzakció esetén nagyon gyorsan le tudják tiltani.  

A javaslatról már decemberben döntés született szövetségi szinten, és nem sokkal ezt követően Martina Schweinsburg a körzetében önállóan elindította ezt a bankkártyát.  

A Bildnek elmondta: „Két napon belül mindent tisztáztunk a szolgáltatóval, a térképek két hét után elkészültek. Nagyon felforrósodott a hangulat az országban. A menedékkérőknek bérbe adott ingatlanok nagy száma miatt ma már  nem jut  szociális lakás. Az pedig nem jó, ha az emberek több száz eurónyi bankjeggyel mászkálnak a pénztárcájukban”.  

Az alternatíva az lett volna, hogy megvárják a tartományi államok vagy a szövetségi kormány közbeszerzési kiírását. De ez hosszú időbe telt volna, ugyanis ezeknek Európa-szerte kell kiírniuk közbeszerzést a szolgáltatásra. Martina Schweinsburg számára ez azt jelentette: „Vagy egyedül csinálom, vagy vesztünk egy csomó időt”. 

A türingiai kerület nem az egyetlen, amelyik belevágott. A szintén türingiai Eichsfeld körzet ugyancsak az év elején kezdte meg az ilyen kártyák kibocsátását. A baden-württembergi Ortenau pedig január 23-tól tervezte az első kártyák kibocsátását. Greizben már várják mind a 740 menekültet, hogy január végéig megkapják a kártyájukat. Az erre való átállás már több hete zajlik. 

A szövetségi és a tartományi kormányok politikusai a fizetési kártyáról szóló november 6-i állásfoglalás során kifejezték meggyőződésüket, hogy ez lehet a kulcs a migrációs probléma megoldásához. Szó volt az úgynevezett húzó tényezők eltörléséről, azaz hogy az oltlaomkeresők számára nem lehet jövedelmezőbb Németországban menedékjogot kérni, mint más uniós országokban.  

A németországi készpénzfizetést olyan tényezőnek tekintik, amely miatt a németekhez beadott kérelmeket előnyben részesítik más országokkal szemben.  

Az első reakciók máris igazolni látszanak Németország leghosszabb ideje hivatalban lévő körzeti megbízottját. A mintegy 200 menekült és menedékkérő közül, aki már megkapta a kártyát, állítólag 15 dühösen távozott. Készpénzt követeltek, de hiába. Ezt már sikernek minősítik, mondván a fizetőkártya elválasztja a búzát a pelyvától.  

Azokat, akik valóban menekültek, nem érdekli a fizetési mód, hiszen ők ruhát vagy élelmiszert vásárolnak.  

Ráadásul az oltalomkérők így kénytelenek megtanulni a pénzzel való bánásmódot. Erre azért is van szüksége, mert az állam eddig túl sok visszaélést engedett meg. 

Mikor érkezik a fizetési kártya Németország többi kerületébe? 

A szövetségi államok el akarják kerülni, hogy a fizetési kártyák rendszerét jogi úton megtámadják, ezért már megkezdték a közbeszerzés előkészítését. Az egész Európára kiterjedő tender előkészületei január végére fejeződnek be, de néhány szövetségi állam előrébb jár.  

Bajorország például már véglegesítette az odaítélési eljárás menetét – a közbeszerzést február közepén írják ki, a kártya ott nyáron indulhat, és azzal is csak a tartományon belül lehet majd fizetni.  

Szászország és Türingia még gyorsabb szeretne lenni. Az utóbbinál már elindított két körzeten kívül a tervek szerint még ebben a negyedévben továbbiak csatlakoznak. Szászországban is már megérkeztek az ajánlatok a kártyaszolgáltatóktól. A Bild idézi az illetékes minisztérium szóvivőjét, aki szerint azokat márciustól lehetne használni. 

Észak-Rajna–Vesztfáliában a politikusok saját bevallásuk szerint még „tárgyalnak” – részt akarnak venni a közös országos pályázaton. Hasonló a helyzet Hessenben is. Brandenburg tartomány a költségvetésében már elkülönített forrásokat a fizetési kártyára, és szintén minél hamarabb elkezdené a bevezetését. Alsó-Szászországban már van ilyen, de itt még mindig lehet készpénzt is felvenni.  

Szász-Anhaltban a befogadóközpontokban már egy ideje alkalmazzák az alapvető szükségletekre (például élelmiszerre és ruházatra) vonatkozó természetbeni ellátások elvét, de ez a tartomány is be kívánja vezetni a fizetési kártyákat. 

(Forrás: Bild, Kommunal

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn