Tovább erősödik a digitális együttműködés Magyarország és Egyiptom között: megállapodást írt alá a 4iG csoport és a Telecom Egypt  

Szerző: | 2024. február. 1. | Hazai

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta, és kétoldalú egyeztetéseket folyatott Amr Talaat egyiptomi kommunikációs és technológiai miniszterrel. A tárcavezetők megállapították, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok lassan 100 évre tekintenek vissza, miközben a gazdasági együttműködés elmélyítése és kiszélesítése közös szándék, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak. 

A hivatalos program keretében a két miniszter, Nagy Márton és Amr Talaat jelenlétében aláírták a 4iG és a Telecom Egypt közötti nyilatkozatot. A közös szándék arra irányul, hogy megalapozza egy Európát Egyiptommal összekötő telekommunikációs korridor létrehozását, és egy ezt koordináló vegyesvállalat megalapítását. A két cég által építendő interkontinentális távközlési kábelrendszer kialakítása egyfajta nagy kapacitású adatsztrádaként a Földközi-tenger alatt teremthet kapcsolatot a kontinensek között.  

 

A Telecom Egypt jelenleg az 50 legeredményesebb egyiptomi vállalat listáján a 3. helyet foglalja el, a társaság vezetékes előfizetői bázisa meghaladja a 9 milliót. A vállalat jelenleg a háztartások 90 százalékát éri el a cég üvegszálas internet-infrastruktúráján keresztül, 2021-ben pedig üzembe helyezték az ország első adatközpontját.  

A szándéknyilatkozat mérföldkő a 4iG számára is, mert ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára, miközben tovább erősíti a regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival.  

 

Nagy Márton az aláírási ceremónián emlékeztetett: a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb állama közé tartozzon, ezért írt alá együttműködési megállapodást 2023 novemberében a 4iG csoporttal. A 4iG vállalta, hogy 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházásokat valósít meg az országban. A miniszter hozzátette,  

elengedhetetlen az olyan magyar nagyvállalatok létrejötte, amelyek, hasonlóan a 4iG csoporthoz, képesek a legmodernebb technológiákat bevonzani az országba, azokat továbbfejlesztve nemzetközi szinten is versenyképes termékeket, szolgáltatásokat előállítani.  

Emellett nemzetgazdasági szempontból kiemelt cél a hazai vállalkozások kifektetéseinek fokozása, amelyben a 4iG-nek is jelentős szerepe van, így a most aláírt egyiptomi együttműködési megállapodás is újabb mérföldkőként illeszkedik a kormány kifektetési stratégiájába.  

Nagy Márton kiemelte, a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a magyar gazdaság szereplői is képesek legyenek a tőkéjüket az országon kívül is befektetni, ezzel is bővítve a piacukat, a versenyállóságukat – végeredményben pedig az ország teljesítményét javítva ezzel. Pontosan az ilyen beruházások megvalósítása okán támogatja a magyar kormány a 4iG-t.  

A miniszter a tárgyalások eredményeinek összefoglalásaként elmondta, Magyarország, kihasználva kedvező földrajzi adottságait, a keleti és nyugati gazdaságok, technológiák találkozási pontja kíván lenni, a mostani megállapodás pedig megnyitja a kapcsolódási lehetőségeket déli irányban is, hiszen Egyiptom a Közel-Kelet egyik legjelentősebb feltörekvő gazdasága. 

Kapcsolódó: 

 
 

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn