Külkereskedelem: a múlt év jól alakult, de Németország felől felhősödik

Szerző: | 2024. február. 5. | Hazai

A múlt év egészét tekintve kedvező a külkereskedelmi mérlegadatok alakulása: a 2022-es évi 9,1 milliárd eurós hiány 9,3 milliárdos többletbe fordult az export 2023 eleji bővülése, valamint a fogyasztás és a beruházások visszaesése miatti alacsonyabb import nyomán. A decemberi adatokban azonban már a német gazdaság gyengélkedése mutatkozhatott meg.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője 

Sajnos már érezzük a német gazdaság nehézségeit, hiszen némi kellemetlen meglepetést okozott a külkereskedelmi mérleg 2023. decemberi alakulása. Az elmúlt hónapok 1 milliárd euró feletti többlete 188 milliós hiányba fordult. Ennek oka, hogy az export értéke éves alapon 7,8, míg az importé 8,6 százalékkal csökkent.  

Az export esetében az ipari termelés alakulását érdemes kiemelni, amelyet a német ipar és gazdaság mint fő exportpiacunk gyengélkedése húzott vissza az utóbbi hónapokban. Az import csökkenésében szintén a visszafogott ipari teljesítményt kell kiemelni, de a fogyasztás és a beruházások visszaesése is szerepet játszik benne.  

A KSH most a megszokottnál több részletet közölt az első becslés keretében: exportoldalon a gépipart, míg importoldalon a romló energiaegyenleget emelte ki. 

Előbbi esetében továbbra is a felvevőpiacaink gyenge teljesítményét említhetjük meg, ugyanakkor utóbbi esetében kérdés, hogy a romlás az árak kedvezőtlen változása miatt következett-e be, vagy a volumen játszott-e benne szerepet. Erre vonatkozóan adatot majd a második becslésben közöl a hivatal.  

Energiaárak és trendek 2023-ban 

Tavaly októberben az izraeli konfliktus miatt ugyan emelkedett a brent típusú kőolaj világpiaci, illetve a gáz tőzsdei ára, azonban ennek a mértéke nem volt olyan drasztikus, mint amilyet 2022-ben tapasztalhattunk, ami megmagyarázná a havi változás mértékét. Így feltehetően az energiabehozatal havi mértéke játszhatott szerepet a kedvezőtlen adatban. Emiatt pedig nem érdemes még messzemenő következtetéseket levonni az egyhavi adatból, érdemes lesz megvárni a március elsején publikálandó második becslést. 

A 2023-as év egészét tekintve azonban a kép így is kedvező, a megelőző évi 9,1 milliárd eurós hiány 9,3 milliárdos többletbe fordult az export év eleji bővülése, valamint a fogyasztás és a beruházások visszaesése miatti alacsonyabb import nyomán.  

A tavalyi többletnél csak egyszer, 2016-ban alakult ki magasabb szufficit a külkereskedelmi termékforgalom egyenlegében. A külkereskedelmi egyenleg drasztikus javulása közvetlenül megjelenik a folyó fizetési mérleg egyenlegében, amely a tavalyi év során szintén többletbe fordulhatott a jövedelemkiutalások emelkedése ellenére. Ezzel pedig érdemben mérséklődött a magyar gazdaság sérülékenysége, ami a forint árfolyamának is támaszt adott a tavalyi év során. 

Mi várható a közeljövőben? 

Előre tekintve a külkereskedelmi termékforgalom egyenlegének romlására számítunk, azonban az érdemi többlet fennmaradhat.  

A német gazdaság egyelőre nem mutatja jeleit a gyors kilábalásnak, így az export a termelésre forduló beruházásokkal együtt is csak visszafogottan alakulhat. Ellenben a reálbérek növekedése miatt emelkedő belső kereslet felfelé hajthatja az importot. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn