Újabb támogatások érkeznek a foglalkoztatás növelése érdekében 

Szerző: | 2024. február. 20. | Hazai

Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkába állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását 2030-ig. Ebből a forrásból márciusban indul a 70 milliárdos keretű, munkahelyi képzéseket támogató projekt következő szakasza, áprilistól pedig közel 200 milliárd forintos kerettel elstartol a 30 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program. 

Az infláció visszaszorítását követően 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést, és dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalékos szint felett szükséges tartani a beruházásokat, valamint tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.  

A GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését támogató 3. és 4. prioritásain keresztül ez utóbbi célt 2030-ig több mint 460 milliárd forinttal támogatják az uniós források.  

Annak érdekében, hogy a források mielőbb a gazdaságba kerüljenek, márciusban 70 milliárd, áprilistól pedig további 200 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatások érkeznek. 

A munkahelyi képzésekre fordítható forrásból a munkáltatók szakmai ismeretek bővítésére kaphatnak támogatást, elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a munkavállalók képzés alatti kieső munkaidőre járó bérének biztosításához. A képzéseket támogató program számos könnyítést tartalmaz a vállalkozások részére, az energiaintenzív ágazatokban működő vállalkozások pedig már munkahelymegőrzési célokra is felhasználhatják a támogatást.  

A részletes információk 2024. március 1-jétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, ezt követően a vállalkozások március első felében nyújthatják be pályázataikat az illetékes kormányhivatalok részére. 

A fiatalok elhelyezkedését támogató Ifjúsági Garancia Plusz program közel 200 milliárd forintos keretéből képzésekkel, bér- és mobilitási támogatásokkal segíti a 30 év alatti korosztály munkaerőpiacra lépését. A projekten keresztül 

84 ezer álláskereső vagy inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg, amelyben kiemelt fókuszt kapnak a hátrányos helyzetűek. 

A vonatkozó részletes információk március közepétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, illetve a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegein, amelyek a jelentkezéseket április elejétől fogadják a fiatalok és az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatók részéről. 

Mindezen programokon túlmutatóan várhatóan  

májusban újabb közel 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése és a munkakörülmények javítása érdekében. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn