Veszélyeket rejt, ha egyedül az amerikai gazdaságra támaszkodhat a világ 

Szerző: | 2024. február. 25. | Geopolitika, Infláció, Világgazdaság

Az Egyesült Államok gazdasága a világ többi részéhez képest kiemelkedően teljesít, ami részben segített elkerülni egy súlyosabb globális gazdasági lelassulást, de negatív hatást gyakorol a feltörekvő piacokra és a globális kereskedelemre. Az USA gazdasági ereje és növekedése egyensúlyozó szerepet játszik a világgazdaságban, de kockázatokat is jelent, ha a világ túlzottan függ az amerikai gazdaságtól, miközben a többi vezető gazdaság gyengélkedik.

Számtalan munkahely, magabiztos fogyasztók, tartós bérnövekedés és rugalmas költekezés – mind egyaránt jó lehet az Egyesült Államok számára. De amíg a világ nagyobb része küzd, az, hogy a globális energiaellátás terén az amerikai bővülésre támaszkodnak, az USA számára is veszélyeket rejt – írja Enda Curran a Bloombergen megjelent véleménycikkében.

Az amerikai növekedés hatásai 

Már hónapok óta kiemelkedő a világ legnagyobb gazdaságának bővülése. Kínát az ingatlanpiaci visszaesés „mocsárban” tartja. Európában az Egyesült Királyság enyhe recesszióba csúszott 2023 második felében, Németországot pedig 2024-ben ismét a gazdasági zsugorodás veszélye fenyegeti, ami magával ránthatja az egész eurózónát. Japán tavaly szintén recesszióba került. 

„Az Egyesült Államok gazdasága ebben az évben továbbra is felülmúlja majd a világ többi gazdaságát, főleg Kínáét és Európáét” – mondja a Moody’s gazdasági elemző igazgatója, Mark Zandi. 

Az USA ereje elegendő volt ahhoz, hogy ellensúlyozzon egy komolyabb globális lelassulást, és részben ennek is köszönhető, hogy  

a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az októberi 2,9-ről 3,1 százalékra módosította világgazdasági előrejelzését január 30-án. 

A Bloomberg elemzője szerint a hatalmas amerikai növekedés egyik következménye a még továbbra is erős infláció volt, amely visszatartotta a Fedet, hogy csökkentse a kamatlábakat. Ennek globális szinten is hatásai vannak. 

A Fed korai lazításának a reményei szabaddá tették az utat a feltörekvő gazdaságok központi bankjainak, hogy csökkentsék a hitelfelvételi költségeket.  

A latin-amerikai belföldi adósságállomány 2009 óta a legjobb évkezdést tudhatja maga mögött,  

amelyhez a chilei és brazil kamatcsökkentések is hozzájárultak.  

Veszélyes egyetlen nagy gazdaságra támaszkodni 

Az erős amerikai gazdaság erős dollárt is jelent. A Bloombergnek a tengerentúli valuta erősségét mérő mutatója 2020 vége óta 11 százalékot emelkedett a tavalyi év kisebb visszaesése ellenére. A dollár 2024 eleji 2,6 százalékos növekedése 2015 óta a legjobb mutató.  

A dollár 10 százalékos felértékelődése egy év alatt 1,9 százalékkal csökkenti a feltörekvő gazdaságok növekedését, károsítja a kereskedelmet, a hitelek elérhetőségét és a tőzsdei teljesítményt is  

– derült ki az IMF tavalyi elemzéséből. 

Az, hogy eközben Kína és Európa is gyengébben teljesít, azt jelenti, hogy bármilyen sokk, amely hatással lehet az USA gazdaságára, magára hagyná a világot, méghozzá egy a növekedést húzni képes vezető gazdaság nélkül. 

Az elégedettségtől intett óva Austan Goolsbee, a chicagói Fed elnöke, rámutatva, hogy egy mélyebb globális lassulás vagy geopolitikai sokk miként hatna az USA-ra. Az amerikai gazdaságot nem tisztán a belföldi folyamatok hajtják, mondta, figyelmeztetve, hogy  

a világ más vezető gazdaságaiban bekövetkező további gyengülés komoly hatással lehet az Egyesült Államok gazdaságára. 

Nem véletlen, hogy az infláció elleni küzdelem utolsó mérföldköve a legnehezebb, véli a Deutsche Bank AG, a modernkori történelem hirtelen áremelkedéseinek tendenciáira hivatkozva. 

A kezdeti inflációs robbanásokat általában valamilyen sokk okozza, majd annak elmúlását követően elhalványulnak. A jelenlegi küzdelmet több ilyen sokk nehezíti – a felhalmozódó kereslet az ellátási láncok zavarai mellett, amelyeket a Covid-lezárások és az ukrajnai háború miatt megnövekedett energiaárak okoztak. Erről Henry Allen, a Deutsche Bank makróstratégiai elemzője írt. 

A probléma az, hogy a hatások egy második hullámban is érkezhetnek, amikor is a vállalatok áthárítják a magasabb költségeket, így azok más árakba is beépülnek. Ekkor a dolgozók több kompenzációt követelhetnek a létfenntartás megnövekedett költségei miatt, ezzel ismét felnyomva a cégek költségeit. „Most is valami hasonlót látunk” – véli Allen. 

Végül  

a nyilvános inflációs várakozások magasabbra emelkedhetnek az árak növekedése miatt. 

 Most, hogy a megszokottnál magasabb áremelkedés harmadik évfordulójához közeledünk, „a vállalatok és a fogyasztók sokkal jobban hozzászoktak a gyorsabb ütemben emelkedő árakhoz” – mondja Allen. Nem csoda tehát, hogy az utolsó mérföldkő a legnehezebb. 

(Forrás: Bloomberg) 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn