Orbán Viktor: Az energia nem ideológiai vagy geopolitikai kérdés

Szerző: | 2024. március. 21. | Hazai, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján mondott beszédet, amelyben rámutatott: csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni a fenntarthatósági és biztonsági követelményeknek.

MTI/Makronóm

A nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítási követelményeinek a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni – jelentette ki Orbán Viktor március 21-én Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján.

A miniszterelnök beszédében rámutatott: Magyarország mintegy öt évtizede használ nukleáris energiát, a hazai elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely a teljes szükséglet mintegy harmadát fedi le. Erre a tapasztalatra alapozva

Magyarország nemcsak arról döntött, hogy fenntartja a már létező kapacitásait, hanem még többet fektet a nukleáris energiába, és 70 százalékkal növeli részesedését a nemzeti elektromos ellátásban.

Tájékoztatása szerint mintegy 2400 megawatt kapacitás csatlakozik a hálózathoz a következő évtized elején. „Ez fogja lehetővé tenni számunkra 3,5 milliárd köbméter gáz behozatalának elkerülését éves szinten, és ez járul hozzá az éves magyar szén-dioxid-kibocsátás 17 millió tonnás csökkentéséhez. Ez ötszöröse a teljes hazai szállítási szektor kibocsátásának, és háromszor akkora, mint amennyit a magyar erdők le tudnak bontani” – fogalmazott.

Van, amiben nincs vita

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország örömmel nyugtázta, hogy – tekintet nélkül a geopolitikai nehézségekre – továbbra is széles körű nemzetközi szakmai és tudományos együttműködések léteznek a nukleáris energia területén, miközben

Oroszország az elmúlt évben az Egyesült Államok első számú urániumszállítójává vált, valamint számos amerikai, német, francia, svéd, svájci és osztrák alvállalkozó dolgozik együtt orosz vállalkozókkal a paksi bővítési projekten.

A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva megismételte: az energia ügye nagyon gyakran lesz az ideológiai megközelítés túsza. „Ez rossz, ugyanis az energia se nem ideológiai, se nem geopolitikai kérdés. A nukleáris energiát ki akarjuk menteni ebből a csapdából” – fogalmazott.

***

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn