Cégalapítást segítő rendelkezés született a gazdasági növekedés fellendítése érdekében 

Szerző: | 2024. április. 3. | Hazai

Az infláció sikeres visszaszorítását követően az idén az elsődleges cél a gazdasági növekedés újraindítása, majd a teljesítmény magasabb szintre emelése. 

A kormány, szem előtt tartva a gazdasági növekedés támogatását, azzal bízta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium bevonásával tárja fel, mely tényezők okoznak nehézséget a magyarországi cégalapítások során. A vizsgálat eredményeként elkészített, a hazai cégalapítások felülvizsgálatáról szóló jelentést a kabinet elfogadta. A kidolgozott intézkedéscsomag a versenyképeséget kedvezőtlenül befolyásoló tényezők felszámolása érdekében elsődlegesen az adminisztrációs terhek csökkentését, továbbá az eljárás érdemi egyszerűsítését és könnyítését irányozza elő a külföldi, valamint a harmadik országbeli befektetők cégalapítása során. 

A jelentés megállapította, hogy a gazdasági környezet átalakulásával egyre több vállalatot alapítanak hazánkban külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik – főként nyelvi okokból – csupán korlátozottan élhetnek az egynapos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt jelenleg csak magyar nyelvű szerződésminta alapján van mód igénybe venni. Az általános eljárási szabályok alapján ugyanakkor nagyságrendileg 15 nap alatt lehet bejegyeztetni egy vállalkozást. 

A helyzet orvoslása érdekében a kormány feladatul szabta az alkalmazható szerződésminták angol nyelvű változatának közzétételét a külföldi, harmadik országbeli befektetők számára, ezáltal nekik is elérhetővé válhat az egynapos cégalapítás lehetősége.  

A kabinet emellett előírta a vállalatalapítás során a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és felhasználhatóságáról készülő egységes, angol nyelvű tájékoztató közzétételét. Mindezek a lépések a jövőben jelentős mértékben csökkentik az adminisztrációs terheket. 

További könnyítés, hogy míg korábban az egyszerűsített cégeljárásban (a kft. kivételével) kizárólag forintban lehetett meghatározni a könyvelés pénznemét és az alapítói vagyon összegét, addig a jövőben valamennyi cégforma esetében – a pénznem váltásából származó többletteher megszüntetése érdekében a bevétel pénzneméhez (forint/euró/dollár) igazodva – az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is elérhetővé válik a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintákban, ezáltal segítve az induló vállalkozásokat. 

A vonatkozó rendeletek, jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az adminisztrációs terhek csökkentése, az eljárások könnyítése jelentős mértékben hozzájárul a versenyképesség fokozásához, a vonzó üzleti környezet további megerősítéséhez. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn