ipari termelés MOL Nyrt. - Százhalombatta finomító - fotó: Shutterstock

A vártnál kedvezőbben alakult az ipari termelés

Szerző: | 2024. április. 12. | Hazai

A KSH ma közzétett, részletes adatai szerint idén februárban a vártnál kedvezőbb teljesítményt nyújtott a magyar ipar. A javulás hátterében elsősorban az export alakulása áll. Az adatok az mutatják, hogy a számunkra fontos német ipari teljesítmény is már a kilábalás jeleit mutatja év elején: a januári 1,3 százalékos havi alapú növekedést februárban 2,1 százalékos követte.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A KSH által frissen közzétett részletes ipari adatokból az látható, hogy a vártnál kedvezőbb teljesítményt elsősorban az export alakulása okozta. A feldolgozóipar teljesítménye februárban 1,8 százalékkal meghaladta előző évi szintjét. Havi alapon az ipari termelés volumene 3,5 százalékkal nőtt, amelyet a 7 százalékkal emelkedő exportértékesítés hajtott, miközben a belföldi értékesítés stagnált.  

Az export javuló teljesítménye meglepetést jelent, tekintve, hogy az elmúlt időszakban kedvezőtlen hírek érkeztek legfontosabb külpiacunkról, a német gazdaságból. 

Kilábalás jelei látszanak a német gazdaságban 

Ugyanakkor a német ipari teljesítmény is már a kilábalás jeleit mutatja: a januári 1,3 százalékos havi alapú növekedést februárban 2,1 százalékos követte, amely alapján az ágazat már túl lehet a mélyponton . Ennek jelei már a magyar ipar rendelésállomány adataiban is megjelennek, itt az új rendelések volumene éves alapon 24 százalékkal nőtt az exportrendelések 28 százalékos bővülése nyomán, a hó végi rendelésállomány azonban ezzel együtt is kedvezőtlen képet fest. A kérdés az, hogy a februári adat egyszeri kiugró érték volt-e vagy a kezdete a kilábalásnak, amely a gazdasági növekedés dinamizálásában is szerepet játszhat. 

Mi járult hozzá az éves növekedéshez? 

Az éves növekedéshez az élelmiszeripar, valamint az energiaintenzív ágazatok, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása, illetve a gyógyszer-gyártás tudott érdemben hozzájárulni, de a járműipar teljesítménye is emelkedett, miközben a gépgyártás, valamint az elektronikai ipar teljesítménye visszaesést mutatott. Havi alapon ellenben az exportorientált alágak, a gyógyszergyártás, a vegyi anyag, termék gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve a járműgyártás teljesítménye nőtt jelentősen. 

A KSH ipari adatai adatai részletesen 
– 2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
– A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. januárinál 3,5 százalékkal nagyobb volt. 
– 2024. februárban az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) 
– A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal emelkedett. 
– Az ipari export volumene 1,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 2,3 százalékkal nőtt, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 8,8 százalékkal visszaesett. 
– Az ipar belföldi értékesítése 2,6 százalékkal mérséklődött, a feldolgozóiparé 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. 
– Az iparon belül döntő (97 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,8 százalékkal nőtt, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,6 százalékkal csökkent. 
– A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás volumene 1,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 2,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 0,1 százalékkal nőtt. 
– A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 0,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 
– A feldolgozóipari termelés 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,7 százalékkal csökkent. 
– A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 10,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően. 
– A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. További nyolc alágazatban 0,6 és 22 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a dohánytermék gyártásában, a legkevésbé az italgyártásban. 
– Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: az – édesség- és készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában 0,8, a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban 8,0 százalékkal. 
– Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása februárban 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. 
– A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 2,7 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 
– Folytatódott a visszaesés a gép, gépi berendezés gyártásában: februárban 7,5 százalékkal csökkent a volumen, mindkét értékesítési irányban kisebbek voltak az eladások. 
– Az ipari termelés csak Észak-Magyarországon (5 százalékkal) és Észak-Alföldön (5,9 százalékkal) csökkent. A többi régióban 1 és 11,5 százalék közötti növekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon. 
– A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 24 százalékkal nagyobb volt a 2023. februárinál. Az új belföldi rendelések 1, az új exportrendelések 28 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 19,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

Fotó: Shutterstock


Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn