Károkat okozott a lakáspiacon a kastélyadó 

Szerző: | 2024. április. 17. | Világgazdaság

Los Angelesben 2022 novemberében jóváhagyták az úgynevezett „kastélyadót”, amelynek a bevételét a megfizethető lakhatás támogatására szánták. A jó szándékot senki sem vonja kétségbe, azonban az új adónem inkább károkat okozott a lakáspiacon. 

Az egyik legkomolyabb ok, amiért a középosztálybeli családok elhagyják Kaliforniát, a megfizethetetlen lakhatási költségek.

A Los Angelest irányító Demokrata Párt megpróbálta megoldani ezt a problémát egy „kastélyadó” elfogadtatásával, amelynek a bevételéből „megfizethető lakhatási” projekteket finanszíroztak volna. 

Ezt a „kastélyok adójaként” adták el a választóknak, és az intézkedéssel 4 százalékos forgalmi adót vetettek ki minden 5 millió és 5,5 százalékosat minden 10 millió dollár felett eladott ingatlanra. Tehát ez nemcsak a Bel Air-i nagy otthonokat sújtotta, hanem érintette a benzinkutakat, a a kereskedelmi ingatlanokat, a társasházakat és a lakóparkokat is. 

A demokraták által előterjesztett programban az első évben 672 millió dolláros bevétellel számoltak. A valós összeg azonban több százmillióval elmaradt ettől (mindössze 215 millió dollár csorgott be), emellett az intézkedés hatására a lakóépületek építése is csökkent, ami tovább emelte a lakásárakat.  

Ugyanis a Los Angeles-i lakások közel kétharmadának az ára 1 millió dollár feletti, így a kisebb jövedelmű családok társasházakba kényszerülnek. A helyi ingatlanügynökök szerint az 5 milliós küszöb azt is jelenti, hogy az új adó szinte minden tizenötnél több lakásos társasházat is érint. Ez visszatartotta a hitelezőket attól, hogy jelzálogkölcsönöket nyújtsanak, a fejlesztőket pedig attól, hogy éppen azokat a többcsaládos projekteket építsék fel, amelyekből a városnak a lakhatási költségek csökkentése érdekében többre lenne szüksége. 

Tehát a kastélyadót okolják az új építések csökkenésével. Kalifornia egészét tekintve a társasházak építése meghaladja az országos átlagot.

Míg 2022-ről 2023-ra az új társasházi lakhatási engedélyek száma országszerte közel 19 százalékkal csökkent, Kaliforniában ez csak 5 százalék volt, de Los Angeles államban ezek száma 19, magában a városban pedig 24 százalékkal esett vissza.  

Amúgy is nehéz helyzetben van az ingatlanpiac részben a magas kamatlábak miatt, hiszen így lassabban adhatók el a lakások. Los Angelesben a kastélyadó életbelépése óta az 5 millió dollárt meghaladó családi házak eladása 68 százalékkal csökkent, ami jóval több, mint az országos 19 százalékos esés.  

A városi tisztségviselők persze büszkélkednek, hogy az intézkedés bevételeiből 150 millió dollárt költöttek a rövid távú sürgősségi bérbeadási segélyprogramokra, valamint a bérlők tájékoztatására és oktatására. Azzal is kérkedtek, hogy a jogszabály már 23 milliót dollárt nyújtott a kilakoltatás védelmére és a bérlők támogatására, valamint 28 milliót a bajba jutott bérlők és bérbeadók támogatására. Kérdés, hogy ezek a programok segítettek-e csökkenteni a családok lakbérét. 

Kapcsolódó

 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn