Ön is észrevette? Fogyókúráznak a termékek a boltokban 

Szerző: | 2024. április. 30. | Hazai, Infláció, Társadalom

Egy friss kutatás szerint a lakosság 82 százaléka találkozott már olyan termékkel, amelynek nem az árát növelték, hanem a kiszerelését csökkentették. A megkérdezettek kétharmada hallott már az élelmiszer-kereskedőket érintő tájékoztatási kötelezettségről, amely felhívja a figyelmet az „összement” termékekre. Az idősebbek és a jobb anyagi helyzetben lévők figyelmesebbek e téren – derül ki a Reacty Digital felméréséből. 

Mint sokan tudják, Magyarországon 2024. március 1-jétől a nagyobb élelmiszer-kereskedőket kötelezik arra, hogy figyelemfelhívó tájékoztatást adjanak a vásárlóknak, ha az általuk kínált előre csomagolt termékek kiszerelése csökkent a gyártó által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott méretekhez képest. A Reacty Digital áprilisi felmérése alapján a zsugorinfláció – amikor az árucikkek kiszerelése kisebb lett azonos ár mellett – kapcsán bevezetett új tájékoztatási kötelezettséget pozitívan fogadja a lakosság. 

Szinte mindenki találkozott már „összement” termékkel 

A 18–79 évesek 82 százaléka találkozott már olyan előre csomagolt termékkel, amelynek nem az árát növelték, hanem a kiszerelését zsugorították (például a megszokott 0,5 liter helyett 0,4, az 1 kg helyett 0,9). A lakosság kétharmada hallott már az élelmiszer-kereskedőket érintő tájékoztatási kötelezettségről, amely a kiszereléscsökkentett termékekre hívja fel a figyelmet. Az idősebbek és a jobb anyagi helyzetben lévők figyelmesebbek e tekintetben: az életkor előrehaladtával és az egy főre jutó háztartási jövedelem növekedésével nő azok aránya, akik észrevették már a zsugorinflációt a boltokban, és azok aránya is, akik hallottak az ezt érintő intézkedésről.  

Saját bevallás alapján tízből heten vásároltak már csökkentett kiszerelésű terméket, tízből három vásárlóval az is előfordult, hogy nem tudatosan tette ezt, csak utólag vette észre. 

A többség értékeli a tájékoztatást 

A felnőtt magyar lakosság 55 százaléka értékeli pozitívan a kisebb csomagolású árucikkeket célzó tájékoztatási kötelezettséget. A lépés nem váltott ki erős negatív reakciókat: a nem pozitívan reagálók zöme inkább semleges álláspontot képvisel, csak minden tizedik ember áll hozzá negatívan. Akik vásároltak már ilyen karcsúsított terméket, vagy legalábbis észrevették ezt, azok az átlagnál pozitívabban értékelik, hogy erre felhívják a figyelmét, míg a vizsgált demográfiai változók mentén nincsenek jelentős véleménykülönbségek a magyar lakosság körében. 

A lakosság 55 százaléka találkozott ilyen jelzéssel  

A megkérdezettek szintén 55 százaléka találkozott már ezzel a termékjelzéssel az élelmiszerboltokban. A nagyobb településeken élők körében magasabb ez az arány, a megyei jogú városokban élők 61 százaléka vett már észre ilyen megjelölést. Ez részben azért lehetséges, mert a nagyobb településeken több olyan élelmiszerbolt található, amely a szabályozás alá tartozik. 

Csak 25 százalék kerüli a kisebb termékeket 

A válaszadók negyede próbálja majd tudatosan elkerülni azokat az árucikkeket, amelyeknél a kiszerelés zsugorodását jelzik – a tájékoztatásra vonatkozó kötelezettséget a kérdőívben röviden összefoglalták azoknak, akik korábban nem hallottak róla. További 41 százalék nyilatkozta azt, hogy ha fontos neki egy márka, akkor megveszi, egyéb esetben igyekszik elkerülni a redukált kiszereléseket, míg a lakosság harmadát ez a jelzés egyáltalán nem befolyásolja. 

A magyarok jelentős része tehát találkozott már a zsugorinfláció jelenségével, és bár a szabályozás, amely a kiszereléscsökkentett termékek megjelölését megköveteli, általánosan pozitív fogadtatásra talált, mindössze a vásárlók negyedénél eredményezi azt, hogy lehetőség szerint másik terméket választ – állapítja meg a kutatás. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn