Berlinnek a katari gáz kell, miközben szidja az eladót

Szerző: | 2022. november. 23. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

Finoman fogalmazva sem a legdiplomatikusabb dolog leköpni a házigazdát, miközben az ő borát isszuk.

A Scholz-kabinet már márciusban extra sebességre kapcsolt, hogy a lehető legtöbb helyről a lehető legtöbb gázt próbálja meg a jövőre nézve begyűjteni, így függetlenítve magát a tradicionális orosz függőségétől.

Így történt, hogy egy szép tavaszi napon Robert Habeck gazdasági miniszter ellovagolt Katarba, ahol elviekben megállapodott egy zsírosnak tűnő, hosszú távú LNG-szerződés kidolgozásával kapcsolatban Hamim bin Hamad Ál Száni emírrel.

A miniszter nagyon elégedetten nyilatkozott a tárgyalásokról, az örömbe pusztán azért vegyült némi üröm, mert a katariak hallani sem akartak tűzoltásról, és kizárólag hosszú távú szerződésekben gondolkodnak, ráadásul horrorárakon rögzítve. Utóbbi már nem számít, a németek megmutatták Európának, hol lakik a hitelfelvételek istene, a gond csak és kizárólag a kapacitással lehet.

Elszaladt a szája

Minden ment volna a maga útján a legendás „hosszú távú” szerződésekkel kapcsolatban, a katari futball VB azonban komor árnyékot vetett a napsütéses kapcsolatra. A világversennyel már annyi probléma merült fel, hogy még el sem kezdődött, és máris botrányba fulladt. Kellemetlen dolog az ügyben véleményt nyilvánítani azon országoknak, akik egyébként stafétafutást rendeznek Katarban az LNG-szállítmányok reményében.

Németország októberben húzta ki a gyufát, amikor Nancy Faeser belügyminiszter egy interjúban élesen bírálta Katar emberi jogokhoz való hozzáállását, és közölte, hogy a nagy sportesemények megrendezési lehetőségét egy országnak szigorú kritériumok alapján kell odaítélni, márpedig Katar egyáltalán nem felelne meg ezeknek. Erre már Dohában is felkapták a vizet, és annak rendje-módja szerint bekérették a német nagykövetet, akinél határozottan tiltakoztak Faeser szavai ellen.

Mint fogalmaztak: a miniszter kijelentései felrúgták a diplomáciai normákat, „különös tekintettel Katar és Németország megkülönböztetett kapcsolataira”. Ez utóbbi ügyesen csomagolt figyelmeztetés volt Scholzék részére: az LNG-szerződés egy dolog, a sértegetés egy másik.

Habeck is bedübörgött

Néhány nappal ezelőtt aztán egy berlini fórumon aztán Robert Habeck is véleményezte a VB-t. A hőmérséklettel kapcsolatban azt mondta: ostobaság volt Katarnak ítélni a rendezés jogát, és azt nem igazán lehet mással magyarázni, mint korrupcióval. Erős mondatok egy kétségbeesett ország miniszterétől.

A Reuters Habeck nyilatkozata után megkereste a QatarEnergy vezérigazgatóját, egyben energiaügyi minisztert, Szaád al-Kaábit, hogy megtudja: a német vélemények befolyásolják-e az LNG-vel kapcsolatos tárgyalásokat. A válasz a lehető legdiplomatikusabb volt: „Habeck úr kijelentései nem segítenek a kapcsolatok elmélyítésében, ettől függetlenül az üzlet megy a maga útján”.

Az igazi döfést azonban csak ezután vitte be al-Kaábi: közölte, hogy a Habeck-féle megszólalások pusztán szavak, a lényeg az, hogy Németország üzletelni fog Katarral. Márpedig a katariak profi szemléletű üzletemberek, akik nagyban gondolkodnak a kicsinyes retorikai szólamok helyett.

Mint mondta, ékes bizonyítéka ennek az a 27 évre, évi négymillió tonnáról szóló LNG-szerződés, amit éppen megkötöttek a kínai Sinopeckel.

Azt már nem tette hozzá, hogy a „nagybani játék” kategóriájába jelen pillanatban és helyzetben Németország legfeljebb a futottak még kategóriában indulhat.

Fotó: Robert Habeck német gazdasági miniszter
MTI/EPA/Clemens Bilan
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn