Az új világrend ötpólusú

Szerző: | 2022. december. 15. | Geopolitika, Háború, Világgazdaság

A volt német külügyminiszter szerint ötpólusú világrend jön.

Joschka Fischer 1998 és 2005 között volt Németország külügyminisztere. Meggyőződése szerint visszatér egy a 19. századihoz hasonló pentarchia a nemzetközi rendben. A hidegháborút követő világrend végleg megszűnik, és az USA, Kína, Európa, India és Japán fogja befolyásolni a történéseket úgy, hogy az USA és Kína lesz ezen a csoporton belül a leginkább domináns.

Szép új világ

Egy új globális pentarchia (ötpólusú hatalom) kialakulása a folyamatos válságoknak tulajdonítható. A pandémia, a megugrott energiaárak, az infláció visszatérése, a megszakadt ellátási láncok, az orosz–ukrán háború és az éghajaltváltozás olyan válságjelenség, amelyek együttesen eredményezi az új világrend megszületését. A volt politikus szerint, ahogy eltűnt a bipoláris világrend, fokozatosan ez a fajta pentarchia kerül előtérbe a világpolitikában

Tény, hogy a 21. század két katonai, technológiai és gazdasági nagyhatalma az Egyesült Államok és Kína, ebből fakadóan ők lesznek a domináns szereplők a nemzetközi térben. Mellettük Európa, Japán és India képes majd jelentős befolyást gyakorolni a világpolitikában.

Mi lesz az oroszokkal?

A nagy kérdés Oroszország jövője. A jelenlegi állás szerint Oroszország későbbi stratégiai helyzete a háború kimenetelének függvénye. Fischer szerint Oroszország azért fog elbukni, mert a múltban él: a háborúval a 20. századi állapotokat akarja visszaállítani. 

Viszont Fischer meggyőződése, hogy 

nem az a kérdés, hogy beszélhetünk-e orosz katonai vereségről, hanem hogy az mikor következik be.

Jelen állás szerint meggondolatlanság jövőbeli jóslatokba bocsátkozni, hiszen úgy tűnik, hogy messze még a háború vége. Kérdés, hogy egy orosz vereséget túlélne-e Putyin rezsimje, vagy Oroszország számára a vereség a belső hanyatlás és a szétesés újabb útját nyitja meg. 

Amíg nincsenek válaszok ezekre a kérdésekre, addig arra sem kaphatunk feleletet, hogy Oroszország megpróbálja-e fenntartani hegemonisztikus igényét Eurázsia és Kelet-Európa nagy részére. Ha ezeket a törekvéseit Oroszország feladná, azzal világhatalmi szerepének befellegezne. A háborúval világossá vált az is, hogy Oroszország számára a saját nukleáris arzenálja már nem elegendő ahhoz, hogy bebiztosítsa geopolitikai státuszát. Az orosz gazdaság pedig fokozatosan gyengül, különösen, miután a világ többi része fokozatosan leáll a fosszilis tüzelőanyagokról, illetve Európa részben alternatív olaj- és gázbeszerzési források után néz.

Vigyázó szemetek Indiára vessétek

India feltörekvő hatalomként szembetűnő: egyes felmérések 2050-re azt jósolják, hogy a fél földrésznyi, jelenleg 1,375 milliárd lakosú állam a világ harmadik legnagyobb gazdasága lehet. Hatalmas munkaerejével egyre inkább bekapcsolódik a globális alacsony hozzáadott értékű, munkaigényes iparágakba.

Kínát nem szabad lebecsülni

A 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válság pedig részben hiteltelenné tette a nyugati világot, amire válaszul Kína kibővítette saját globális vezető szerepét, amivel felnőtt az USA mellé mint globális szuperhatalom. Kína nem követte el azt a hibát, mint az egykori Szovjetunió: nem csupán a katonai erejére összpontosított. Ellenkezőleg: a kínai globális felemelkedés tükrözi  az USA által uralt világpiacokra történt integrációt, miközben jelentős befektetéseket hajt végre technológiai és tudományos területen. 

A kínaiak ugyanakkor a katonai beruházásaikat sem fogták vissza, de nem engedték azt sem, hogy a védelemre és a biztonságra fordított kiadások minden mást kiszorítsanak. 

Miközben Oroszország diplomáciai értelemben elszigetelődött, addig Kína centrális szerepet játszott az összes releváns globális megbeszélésben és a végső közlemény kialakításában. Igaz, az ukrajnai háborúval kapcsolatban több olyan nagy ország nem állt be a Nyugat által diktált irányvonal mögé, mint Kína és India. Ezek kihasználták az alkalmat, hogy érezhetően elhatárolódjanak az oroszoktól. Amennyiben Joe Biden és Hszi Csin-ping között a november közepi G20 csúcson elindult háttérmegbeszélések eredményre vezetnek, az azt jelentené, hogy megnyílt az út a kínai–amerikai feszültségek levezetésére. 

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn