Japán a víz alatt keresi függetlenségét

Szerző: | 2023. január. 6. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

A szigetország óriásit álmodik: két éven belül mélytengeri bányászatba kezd, hogy ritkaföldfémekhez jusson. Technológia még nincs, de az ambíciók nagyok.

Japán a világ egyik legnagyobb ritkaföldfém-importőre. A kereskedelem 60 százalékát jelenleg Kína uralja. Ezen kíván változtatni Tokió a saját kitermeléssel. A felszíni készletek hiányában egészen mélyen, az óceán 6000 méteres mélységében kell bányászatot kiépíteni ahhoz, hogy a terv valóra váljon, és az ország saját készletekkel rendelkezzen a jelen és a jövő iparát meghatározó fémekből.

2024-től ezért már a mélytengeri bányászat eddig ismeretlen módját tervezi alkalmazni az ország keleti részén. Az ilyen mélységben végrehajtott bányászathoz jelenleg még nincs kifejlesztett technológia, a ritkaföldfémekben gazdag iszap ugyanis merőben más kitermelési módszert igényel, mint a gáz vagy a kőolaj felszínre hozatala.

A siker a pénzen biztosan nem fog múlni. A kormány kiegészítő költségvetésében csak 2022-re vonatkozóan 6 milliárd jent (mintegy 44 millió dollárt) irányozott elő pusztán a fejlesztési kutatásokra.

Fotó: 123RF
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn