Az IMF 16 milliárd dollárt küldene Kijevnek

Szerző: | 2023. február. 3. | Kiemelt

A Nemzetközi Valutaalap közel 5650 milliárd forintos „segélye” minimum három évre szólna, és ugródeszka lehetne egy igazán szép hitelcsomaghoz.

Nem kevesebb mint 16 milliárd dollár értékben állítana össze 3-4 évre szóló segélycsomagot Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap, amely gyakorlatilag a jelenlegi “lélegeztetőgép-segélyek” üzemi kapacitását növelné meg annak érdekében, hogy az ukrán állam továbbra is el tudja látni – legalább minimális szinten – a funkcióit.

A Bloomberg – mely szokásos névtelenséget kérő forrásokra hivatkozik – szerint az IMF-pakk egyfajta katalizátorszerepet is betöltene a további külföldi finanszírozások területén. Ugyanakkor a segély kiutalása a G7-es országok jóváhagyásától, valamint attól függ, hogy az Ukrajnába ömlő adományok és hitelek hosszabb távon is biztosítani tudják-e az ország adósságának fenntarhatóságát.

A háborús ország segélyezéséhez az IMF-nek saját szabályain is módosítani kell, de ennél is fontosabbak azok a garanciák, amelyeket Kijevnek kell megadni a Valutaalap felé. A jelenlegi IMF–Ukrajna hitelprogramban többek között az adóbevételek növelése és a jegybanki támogatások csökkentése szerepel.

Az IMF a múlt hónapban alsó hangon a fenti 16 milliárd dollár közel két és félszeresére, 39,5 milliárd dollárra becsülte Ukrajna külső finanszírozási igényét, míg az ukrán kormány tájékoztatása szerint az állam havi 3,5 milliárd dolláros költségvetési hiányt fog jelenteni 2023-ban. A fenti két összeg összesen mintegy 42 milliárd dollárt jelent ebben az évben.

A kétségbeejtő helyzetet kétségbeejtő számok és gyakorlatilag stagnálást valószínűsítő idei várakozások tükrözik: a tavalyi 30,3 százalékos visszaesés után Ukrajna 2023-as gazdasági növekedését 0,3 százalékra prognosztizálja az ország jegybankja.

A mostani IMF-csomagot a nyilatkozó források szerint márciusban már jóvá is hagyhatják, így akár már áprilisban 5-7 milliárd dollár érkezhet belőle Kijevbe. További felhasználásra.

Fotó: Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója
MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn