Google felirat

Hibát követett el a Google, évekkel körözhették volna le a Microsoftot

Szerző: | 2023. március. 13. | Innováció, Technológia

Évekkel ezelőtt a Google két mérnöke már dolgozott egy ChatGPT-hez hasonló nyelvi modellen, azonban akkor nem támogatta őket a vállalat. Azonban most, hogy ekkora népszerűségnek örvend a ChatGPT, azonnal támogatást nyert a projekt.

A Google nem támogatta a Meena megjelenését

2018 körül Daniel De Freitas, a Google korábbi kutatómérnöke egy mesterségesintelligencia(MI)-mellékprojekten kezdett dolgozni. A célja az volt, hogy egy olyan csevegőbotot hozzon létre, amely az emberhez hasonlóan kommunikál – mondták a Wall Street Journalnak az ügyet ismerő egykori kollégák. Később Noam Shazeer, a Google mesterséges intelligencia kutatóegységének szoftvermérnöke is csatlakozott a projekthez.

Végül De Freitas és Shazeer létrehozták Meenát, a chatbotot, amely képes volt filozófiáról vitatkozni, tévéműsorokról beszélgetni, sőt viccelődött is. 

Úgy vélték, hogy Meena gyökeresen megváltoztathatja az emberek online keresési módját – mondták el a Journalnak az egykori kollégák.

A csevegőbot fejlesztése közben azonban zsákutcába jutottak a mérnökök, miután a Google vezetői szerint a chatbot nem tartotta be a mesterséges intelligenciára vonatkozó biztonsági előírásokat. A vezetők többször is elutasították a két mérnök kérését, miszerint teszteljék az újítást, majd adják hozzá a csevegőfunkciót a Google asszisztenshez – számolt be a Wall Street Journal.

A Google vezetőinek válasza miatt frusztrált De Freitas és Shazeer 2021 vége felé elhagyta a vállalatot, hogy saját céget alapítson Character Technologies Inc. néven 

– annak ellenére, hogy Sundar Pichai vezérigazgató személyesen kérte őket, hogy maradjanak, és folytassák a munkát a chatboton. Cégük, amely most Character.ai néven fut, azóta kiadott egy chatbotot, amely olyan figurák szerepére képes, mint Elon Musk vagy a Nintendo Mario.  

Ez tehát azt jelenti, hogy a Google 2012 óta az MI csevegőbot fejlődésének útjában állt, most pedig kapkod, hiszen a Microsoft megelőzte. 

Miután az OpenAI kitaposta az utat, a Google-nek csak fel kell ülnie a hype-vonatra

A Google vonakodása a mesterséges intelligencia eszközeinek kiadásával kapcsolatban nem újdonság. 2012-ben a Google felvette Ray Kurzweil informatikust, hogy a cég nyelvfeldolgozó modelljein dolgozzon – számolt be a TechCrunch. Körülbelül egy évvel később a Google megvásárolta a brit DeepMind MI céget, amely a TechCrunch szerint az általános mesterséges intelligencia létrehozását tűzte ki célul.

Akadémikusok és technológiai szakértők azonban etikai aggályok miatt visszautasították a technológia alkalmazását – számolt be a Journal –, és a Google elkötelezte magát amellett, hogy korlátozza a mesterséges intelligencia használatát. 

A Google MI-tervei azonban újra felszínre törtek, és most kapkodnak, hiszen a Microsoft meg merte lépni azt, amit ők egy évtized óta nem mernek, és kiadta az OpenAI-jal közösen fejlesztett ChatGPT-t.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn