Fogy a türelem: az ukrán gabonadömping azonnali EU-s beavatkozást igényel

Szerző: | 2023. április. 1. | Háború, Hazai, Kiemelt

Az ukrán gabonaimport miatt fuldokló országok agrárpiaca egyre kétségbeejtőbb helyzetben van. A tagállamok most közös levélben fogalmazták meg követeléseiket és ajánlásaikat, amelyet az EB elnökének, Ursula von der Leyennek juttattak el.

Segíts magadon…

A háború kitörése után az Európai Unió az ukrán gabonaimportra vámmentességet biztosított, amivel egy időben az Ukrajnával szomszédos tagállamok szolidaritási folyosókat hoztak létre annak érdekében, hogy az akkor az orosz blokád miatt kikötőkben rekedt gabonát szárazföldön tudják elszállítani az uniós kikötőkig. A cél az volt, hogy onnan eredeti rendeltetési helyükre, a kontinensen kívülre kerüljenek a szállítmányok. Ez azonban csak elméletben működött.

Mint kiderült, néhány importőr nagyvállalat és spekuláns úgy vásárolta fel az olcsó, de ellenőrizetlen körülmények között és EU-szabályoktól mentesen termesztett ukrán gabonát, hogy a hatalmas mennyiséget aztán az európai piacon terítette szét, óriási kárt okozva ezzel elsősorban annak a hat országnak (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária), amely éppen Ukrajnán próbált segíteni. Az ukrán gabonadömping miatt ugyanis ezek az államok nem, vagy csak sokkal kisebb mennyiségben tudják a saját terményeiket értékesíteni, a vámmentesség tehát mára teljesen piactorzítóvá vált.

Brüsszelt az egész nem izgatja

Az érintett országok agrárminiszterei abban állapodtak meg, hogy a januári brüsszeli agrártanácson a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot. Az ülésen azonban nem sokat értek el. Az Európai Bizottság illetékes biztosa elismerte ugyan a problémát, de érdemben nem volt hajlandó szabályváltoztatásokat javasolni. Ehelyett megnyitotta a mezőgazdasági válságalapot, hogy abból utalhassanak különböző összegeket a károsult tagállamoknak. A „különböző összeg” kifejezés Magyarország esetében természetesen nulla, azaz nulla eurót jelentett.

Brüsszel szerint Magyarországot nem fenyegeti az ukrán gabonadömping, így pénz sem jár neki

Ismét sikerült belerúgni Magyarországba: egy centet sem kapunk az ukrán gabona okozta károk enyhítésére. Amikor az ukrán gabonakivitel tavaly a kikötői blokádok miatt gyakorlatilag leállt, és úgy tűnt, globális élelmiszerválság fenyeget, a szomszédos országok mindent megtettek, hogy alternatív útvonalakat biztosítsanak Kijevnek a szállításra.

Elfogyott a türelem

A brüsszeli kettős mércéhez egyébként nagyon is hozzászokott magyar kormány nem nyugodott bele a döntésbe, és – több másik államhoz hasonlóan – úgy döntött, valódi piacmentő intézkedéseket követel az Európai Bizottságtól. Annál is inkább, mert Ukrajna a gabonán kívül a tojást, a baromfit és a mézet is vámmentesen exportálja, ami – Nagy István agrárminiszter szavai szerint – „kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait”.

Az Agrárminisztérium Makronómhoz eljuttatott közleménye szerint a legújabb lépés az volt, hogy a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levelet juttatott el Ursula von der Leyennek, amelyben haladéktalan intézkedéseket kérnek az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

Ha nem megy szép szóval

Nagy István agrárminiszter a részleteket illetően úgy fogalmazott: a kelet-európai államok Brüsszel tehetetlenségét látva levelükben egy olyan komplex intézkedéscsomag haladéktalan kidolgozását kérik az Európai Bizottság elnökétől, amely az érintett gazdák azonnali megsegítését és a kiváltó okok kezelését is magában foglalja.

Ennek részét képezné az ukrán import miatt bajba került gazdálkodók számára a rendkívüli támogatásra fordítható összegek megemelése és azonnali folyósítása, külön forrásból kiegészítve az EU-s alapot. Megfogalmaztak egy teljesen logikus ötletet is: miután a tagállamok agrárpiaca humanitárius és szolidaritási okokból szenved az ukrán gabonadömping miatt, az EU szintén humanitárius célból vásárolja fel az Ukrajnával szomszédos EU-s országok eladhatatlan, betárolt gabonáját.

Végül: amennyiben az EU más módon nem tudja kezelni az ukrán import miatt bekövetkezett és egyre súlyosabbá váló piaci zavarokat, az Európai Bizottság tegyen lépéseket a vámmentesség eltörlésére.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn