Hát elkezdődött: Kína is tiltólistázni kezdett

Szerző: | 2023. május. 25. | Háború, Kiemelt, Technológia, Világgazdaság

Miközben Biden a két ország között enyhülésről beszélt, Kína bejelentett egy szankciót, válaszul az USA tiltólistáira.

A G7-csoport hirosimai csúcstalálkozója után Joe Biden meglepően optimistán válaszolt az újságírói kérdésekre a kínai kapcsolatokról. Annak ellenére, hogy a csúcs központi témája a Peking elleni összehangolt stratégia alapjainak lefektetése és a Kínával szemben „túl baráti” tagok meggyőzése volt, Biden úgy fogalmazott, enyhülésre számít a két ország kapcsolatában, amelyet az „ostoba” léggömb-ügy árnyékolt be.

Gyors kínai szerva

Ha létezik jól időzített és kijózanító pofon, akkor a Biden-féle sajtótájékoztatóra adott pekingi válasz az volt. Mindössze néhány órával az amerikai elnök enyhülésről szóló szavai után Kína megtiltotta valamennyi kritikus infrastruktúrában szerepet játszó vállalatának, hogy bármilyen terméket vásároljon az amerikai Micron Technology chipgyártó vállalattól.

A rendelet egyértelmű válasz volt arra az amerikai, Kínára vonatkozó chipexport-tilalmi intézkedésére. Még az indoklása is hasonló volt a washingtonihoz: a Micro vállalat „jelentős biztonsági kockázatot jelent a kínai kritikus infrastruktúra ellátási láncaira”, termékei vásárlását és alkalmazását ezért azonnal betiltják.

Elkésett a békevágy?

Az USA kereskedelmi minisztériuma azonnal tiltakozását fejezte ki az egyoldalú döntés ellen (ezt Kína is megtette az USA hasonló jellegű döntésénél, így már mindketten tiltakoztak), és kijelentette, hogy az indoklásnak semmiféle tényalapja nincs (ahogyan Peking is kijelentette a rá vonatkozó tilalom esetében Washingtonnak).

A Micron erősen meg fogja érezni a szankció következményeit. A vállalat 30,8 milliárd dolláros bevételének 25 százalékát a kínai és hongkongi piac termelte ki tavaly. Bár Kína nem fejtette ki pontosan, mit ért kritikus infrastruktúra alatt, a tiltás valószínűleg a teljes pénzügyi, energetikai és közlekedési szektort magában foglalja, nem beszélve az adatközpontokról, amelyek nagyipari mennyiségben vásárolják a mikrochipeket.

Egyes elemzők szerint Pekingnek áll jobban érdekében, hogy normalizálja a kapcsolatokat, és a Nyugatnak ne jusson eszébe eljátszani többé egy esetleges gazdasági leválás gondolatával. A Micron-szankció azonban nyilvánvalóan nagy törést okoz az egyébként is feszült amerikai–kínai viszonyban, és meghiúsíthatja a legmagasabb szintű kapcsolatfelvételt, miután olyan patthelyzetet teremt, amelyben mindkét fél ragaszkodik a másik által ellenzett politikához.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Alekszej Majsev

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn