Az oroszok akár a tenger alatti kábeleket is  megrongálhatnák

Szerző: | 2023. június. 25. | Geopolitika, Háború

Az orosz Északi Áramlat gázvezetékeinek 2022. szeptemberi felrobbantása után, amit a nyugati hatalmak kivizsgálatlanul hagytak, Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök nyugodtan elvághatja az ország „ellenségeinek tenger alatti kommunikációs vezetékeit.

Ha abból indulunk ki, hogy a nyugati országok bizonyítottan bűnrészesek az Északi Áramlatok felrobbantásában, akkor nem marad semmilyen – még erkölcsi – korlátunk sem, amely megakadályozna minket abban, hogy tönkretegyük ellenségeink tengerfenéki kábeles kommunikációját

mondta Dmitrij Medvegyev a Telegramban.

A világ óceánjait átszelő tenger alatti kábelek a globális kommunikáció ütőerévé váltak. Fontosságuk miatt egyre inkább a geopolitikai verseny középpontjába kerültek, amely egyrészt Kína és Oroszország, másrészt az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei között zajlik.

A múlt hónapban David Cattler, a NATO hírszerzési vezetője figyelmeztetett egy ilyen lépés növekvő kockázatára. A hírszerző tiszt szerint Oroszországot az motiválná, hogy károkat okozzon azoknak a nemzeteknek, amelyek segítséget nyújtanak Ukrajnának. 

Cattler lehetséges motivációinak listájából természetesen kimaradt a megtorlás az Északi Áramlat vezetékek felrobbantása miatt.

Cattler az újságíróknak elmondta, hogy az oroszok aktívabbak, mint ahogyan az elmúlt években láttuk őket ezen a területen, az orosz járőrözés gyakorisága és intenzitása az Atlanti-óceánon, valamint a Balti- és az Északi-tengeren is nagyobb. Szerinte Oroszország aktívan feltérképezi a szövetséges kritikus infrastruktúrákat mind a szárazföldön, mind a tengerfenéken.

Az óceánok tele vannak lehetséges célpontokkal. Több mint 400 tenger alatti kábel szállítja a nemzetközi internetes forgalom több mint 95 százalékát körülbelül 200 terrabájt/másodperc sebességgel, és ebből a 400 kábelből 200 darab kritikusnak minősül a NATO szerint. Nem nehéz felismerni, hogy ennek megrongálása veszélyeztetné a nyugati internetes, energia- és pénzügyi rendszerek biztonságát.

A becslések szerint összességében napi 10 ezer milliárd dollár értékű pénzügyi tranzakciót bonyolítanak le, tehát ezen kábelek megrongálása valóban gazdasági csapást jelentenének

– mondta Cattler.

Ahogy a tenger alatti kábelek biztonságával kapcsolatos aggodalmak nőnek, a nyugati országok arra készülnek, hogy az Északi-tengert zölderőművé alakítsák, és új szélerőműveket terveznek, amelyeket majd kábelek kötnek össze a szárazfölddel.

Oroszország többször is kijelentette, hogy a Nyugat áll az Északi Áramlat robbantásai mögött – különösen az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát gyanúsítja, amelyek mindketten tagadják, hogy részt vettek volna benne. Remélhetőleg Medvegyev bejelentése csak egy felhívás arra, hogy kikényszerítsék a 2022. szeptemberi robbantások átlátható és átfogó nemzetközi vizsgálatát.  

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn